Δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη από το πρώτο τρίμηνο κύησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921429 274 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-08-19
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γκαμπρανά Αθανασία-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαστοράκος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βραχνής Νικόλαος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη από το πρώτο τρίμηνο κύησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη από το πρώτο τρίμηνο κύησης
Περίληψη:
Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμπλέκεται σε μεγάλο εύρος κλινικών διαταραχών. Στην κύηση παρατηρείται μία φυσιολογική αντίσταση στην ινσουλίνη που έχει ως στόχο την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ) αποτελεί μια κλινική οντότητα με περίπλοκη παθοφυσιολογία, της οποίας βασική συνιστώσα είναι η αυξημένη ινσουλινοαντοχή. Η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη στο τέλος του δευτέρου τριμήνου εφαρμόζεται διεθνώς για τη διάγνωση του ΣΔΚ, καθώς η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο των σχετιζόμενων επιπλοκών. Μια απλή και ακριβής αιματολογική εξέταση που αναγνωρίζει γυναίκες υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για ΣΔΚ από το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει το περιγεννητικό αποτέλεσμα, μέσω έγκαιρης πρόληψης και θεραπείας. Σκοπός της ανασκόπησης είναι η σύνοψη των βιβλιογραφικών δεδομένα σχετικά με βιοδείκτες πρώτου τριμήνου που έχουν εξεταστεί ως προς την ικανότητα πρόβλεψης ΣΔΚ.
Πέραν των πολύ βασικών μητρικών κλινικών χαρακτηριστικών, βρέθηκε πληθώρα βιοχημικών δεικτών πρώτου τριμήνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται γλυκαιμικοί δείκτες (γλυκόζη νηστείας, ινσουλίνη νηστείας, γλυκόζη μετά από φόρτιση, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), λιποκίνες (αντιπονεκτίνη, λεπτίνη, βισφατίνη, ιντερλευκίνη 6, παράγοντας νέκρωσης όγκου TNF-α), δείκτες οστικού μεταβολισμού (βιταμίνη D, οστεοκαλσίνη), δείκτες φλεγμονής (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη), δείκτες που προέρχονται από τον πλακούντα (Πρωτεΐνη 3 σχετιζόμενη με την φολιστατίνη, πλακουντιακός αυξητικός παράγοντας, πλακουντιακά εξωσώματα) και άλλοι (δεσμευτική σφαιρίνη φυλετικών ορμονών, γλυκοζυλιωμένη φιμπρονεκτίνη, διαλυτός υποδοχέας (προ)ρενίνης, αμινοτρανσφεράση αλανίνης, φερριτίνη).
Προκειμένου, να μεταφραστούν αυτά τα αποτελέσματα στην κλινική πράξη απαιτείται περαιτέρω έρευνα, με ανάλυση κόστους-οφέλους και διενέργεια κλινικών δοκιμών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντίσταση στην ινσουλίνη, Σακχαρώδης διαβήτης κύησης, Βιοδείκτες, Πρώτο τρίμηνο κύησης, Πρόβλεψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
80
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

insulin resistance markers.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.