Ενδοβρογχικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με πνευμονικούς όζους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921851 175 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αμπελιώτη Σεβαστή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ν. Συρίγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπακάκος Πέτρος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδοβρογχικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με πνευμονικούς όζους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδοβρογχικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με πνευμονικούς όζους
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η καθιέρωση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα έχει ως επακόλουθο την υπερδιάγνωση πνευμονικών όζων. Το διαφοροδιαγνωστικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο κλινικός γιατρός παραμένει ακόμα μια πρόκληση. Η εύκαμπτη βρογχοσκόπηση αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο στο μονοπάτι αυτό.
Σκοπός
Να εκτιμηθεί η παρουσία ενδοβρογχικών αλλοιώσεων σε ασθενείς με πνευμονικούς όζους και η συσχέτιση τους τόσο με τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών, όσο και με τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά των όζων .
Υλικό-Ασθενείς-Μέθοδος
Πρόκειται για μία αναδρομική μελέτη παρατήρησης που συμπεριέλαβε 52 ασθενείς, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε βρογχοσκόπηση για διερεύνηση μονήρους ή πολλαπλών πνευμονικών όζων , από το αρχείο της 5ης Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».
Αποτελέσματα
Το 73,1% ήταν άντρες και το 26,9% γυναίκες. Συμπτώματα παρουσίαζε το 75%, με μόλις το 13,5% να αποτελεί εύρημα του προσυμπτωματικού ελέγχου. Το 67,3% των ασθενών είχε έναν όζο, το 19,2% είχε δύο και το 11,5% είχε πάνω από 4 όζους. Ενδοβρογχικές αλλοιώσεις εντοπίστηκαν στο 23,1% των ασθενών. Στο 60% αυτών η βρογχοσκόπηση ήταν διαγνωστική. Το ποσοστό ενδοβρογχικών αλλοιώσεων ήταν υψηλότερο σε ασθενείς των οποίων οι όζοι είχαν ασαφή όρια (37%) . Το μεγαλύτερο μέγεθος του όζου (SD=26,2mm) και η εντόπιση στον αριστερό άνω λοβό σχετίστηκαν με αυξημένο διαγνωστικό έυρος της εξέτασης. Το συνολικό διαγνωστικό εύρος της βρογχοσκόπησης ήταν 19,2%. Το 22,9% των ασθενών υπεβλήθησαν σε κάποια άλλη επεμβατική πράξη με στόχο τη διάγνωση.
Συμπεράσματα
Η ύπαρξη ενδοβρογχικών αλλοιώσεων σε ασθενείς με πνευμονικούς όζους σχετίζεται με υψηλότερο διαγνωστικό εύρος της εξέτασης. Τα ασαφή όρια των όζων σχετίστηκαν με υψηλότερο ποσοστό ενδοβρογχικών αλλοιώσεων. Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά της ύπαρξης ενδοβρογχικών αλλοιώσεων ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών (ηλικία, φύλο), την καπνιστική τους συνήθεια , την ύπαρξη ή όχι συννοσηρότητας, του αριθμού των όζων και της ύπαρξης συμπτωμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευμονικοί όζοι, Βρογχοσκόπηση, Ενδοβρογχικές αλλοιώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
140
Αριθμός σελίδων:
92
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥΣ ΟΖΟΥΣ.pdf
1017 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.