Data Storage for IoT data

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921982 222 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Δεδομένων, Πληροφορίας και Γνώσης
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γεωργαντόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Ντούλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλέξης Δελής, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μέμα Ρουσσοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Data Storage for IoT data
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποθήκευση Δεδομένων για Δεδομένα IoT
Περίληψη:
Σε αρκετές εφαρμογές Internet of Things (IoT) παρατηρούμε μία αφθονία από δεδομένα που έχουν τα εξής, κοινά χαρακτηριστικά: α) τα φορτία δεδομένων αυτά καθαυτά είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, β) βρίσκονται σε μία μορφή χρονικών σειρών, γ) οι μετρήσεις που παίρνουμε είναι πολύ συχνές, δ) οι μετρήσεις τυπικά επαναλαμβάνονται.
Τα δεδομένα IoT περιέχουν εξαιρετική πληροφορία σε ένα έξυπνο περιβάλλον που μπορεί να μας προσφέρει μια καλή διαίσθηση και γνώση πάνω στη λειτουργία του περιβάλλοντος καθώς και στη λειτουργικότητα των συσκευών. Οι περισσότερες έξυπνες συσκευές ανεβάζουν ολόκληρο το ρεύμα δεδομένων στο cloud για να το επεξεργαστούν και να τρέξουν διαφορετικών ειδών ερωτήματα. Αλλά, δεδομένου των χαρακτηριστικών των δεδομένων (π.χ. επαναλαμβανόμενα δεδομένα), μπορεί να υπάρξει σπατάλη πόρων.
Η πιο κοινή αναπαράσταση για την αποθήκευση και ανάλυση των IoT δεδομένων είναι η κλασική σχεσιακή αναπαράσταση με εγγραφές. Παρότι η αναπαράσταση αυτή εξυπηρετούσε τις ανάγκες των χρηστών για χρόνια, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα των δεδομένων που παράγονται από αισθητήρες καθημερινά έχει φέρει στην επιφάνεια όλα τα αρνητικά στοιχεία της, όπως το στατικό σχήμα των δεδομένων, την αργή προσπέλαση ολόκληρων εγγραφών από τον δίσκο, τα ευρετήρια που απαιτούνται για την βελτιστοποίηση των ερωτημάτων και τη συνεχής ανάγκη για επανοργάνωση των δεδομένων όσο αυτά πληθαίνουν.
Για την αντιμετώπιση αυτών των μειονεκτημάτων έχουν υλοποιηθεί διάφορα συστήματα κατά καιρούς. Ένα από αυτά είναι το Συσχετιστικό σύστημα αναπαράστασης το οποίο είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στα δεδομένα και δεν χρειάζεται κανένα σχεδιασμό ή σχηματικό περιορισμό. Επίσης, η έλλειψη τέτοιων δομών σχεδιασμού το καθιστά και πιο οικονομικό από άποψη χώρου.
Σε αυτή την εργασία ο στόχος είναι η διερεύνηση και η υλοποίηση των διαφορετικών τεχνικών που αναφέρθηκαν για την αναπαράσταση και την μεταφορά IoT δεδομένων στο cloud με στόχο την εξοικονόμηση εύρους δικτύου και υπολογιστικών πόρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
αποθήκευση, δεδομένα, χρονικές σειρές, συσχετιστικό, βάση δεδομένων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
42