Συχνότερα αίτια ενδονοσοκομειακής βακτηριαιμίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη ΜΕΘ ανάλογα με φύλο ηλικία και ημέρα νοσηλείας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922097 141 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δαρειωτάκη Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρηγόρης Στρατάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συχνότερα αίτια ενδονοσοκομειακής βακτηριαιμίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη ΜΕΘ ανάλογα με φύλο ηλικία και ημέρα νοσηλείας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συχνότερα αίτια ενδονοσοκομειακής βακτηριαιμίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη ΜΕΘ ανάλογα με φύλο ηλικία και ημέρα νοσηλείας
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι ενδονοσοκομειακές βακτηριαιμίες προκύπτουν από τη διασπορά νοσοκομειακών μικροβίων στην αιματική κυκλοφορία και είναι συχνά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).
ΣΚΟΠΟΣ
Πρωταρχικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση των συχνότερων μικροοργανισμών που απομονώνονται σε ενδονοσοκομειακές βακτηριαιμίες σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη Μ.Ε.Θ. Επιπρόσθετα, διερευνάται η πιθανή συσχέτιση των παθογόνων μικροβίων με την ηλικία, το φύλο και την ημέρα νοσηλείας των ασθενών.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Έγινε αναδρομική ανασκόπηση 106 φακέλων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κατά την 4ετία 2016-2019. Τα κριτήρια επιλογής ήταν να συμπεριλαμβάνονται στην ηλεκτρονική διάγνωση θανάτου οι όροι «σηψαιμία» ή «καταπληξία» και να είναι καταγεγραμμένη στο φάκελο νοσηλείας των ασθενών η πρώτη θετική αιμοκαλλιέργεια στη ΜΕΘ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στo 60% των βακτηριαιμιών απομονώθηκαν Coagulase negative staphylococci (CoNS). Ωστόσο, το 91,7% των Gram αρνητικών βακτηριαιμιών απομονώθηκαν μετά την 7η ημέρα νοσηλείας στη ΜΕΘ. Η ανθεκτικότητα των Gram αρνητικών παθογόνων στα αντιβιοτικά ήταν 61% στις καρβαπενέμες, 44,8%% στην τιγκεκυκλίνη και 17,4% στην κολιμυκίνη. Η ανθεκτικότητα των Gram θετικών στην μεθικιλλίνη ήταν 69,4% και στην βανκομυκίνη ήταν 3% περίπου. Η ηλικία δεν επηρέαζε τα αποτελέσματα, αλλά στις Gram αρνητικές βακτηριαιμίες υπερίσχυαν τα στελέχη E Coli στις γυναίκες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα συχνότερα αίτια ενδονοσοκομειακής βακτηριαιμίας στη Μ.Ε.Θ. είναι Gram θετικοί κόκκοι, αλλά μετά την 7η ημέρα νοσηλείας στη Μ.Ε.Θ. υπερίσχυαν τα Gram αρνητικά παθογόνα. Οι υψηλές ανθεκτικότητες στα αντιβιοτικά που ανευρέθηκαν ιδιαίτερα στα Gram αρνητικά παθογόνα είναι σύμφωνες με πρόσφατες μελέτες για τα πολυανθεκτικά μικρόβια στις ελληνικές Μ.Ε.Θ. Τα αποτελέσματα δεν είχαν σημαντική συσχέτιση με την ηλικία, ενώ ως προς το φύλο στις Gram αρνητικές βακτηριαιμίες υπερίσχυαν τα στελέχη E Coli στις γυναίκες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Eνδονοσοκομειακή βακτηριαιμία, ΜΕΘ, Φύλο, Ηλικία, Ημέρα νοσηλείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
110
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Dariotaki Foteini Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.