Integrin-mediated adhesion in tumour vasculature

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922102 179 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή Βιοϊατρική - Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες και Βιοκαινοτομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κουφάκη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Κωστούρου, Ερευνήτρια Β, ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ (Επιβλέπων)
Αριστείδης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ, ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Integrin-mediated adhesion in tumour vasculature
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σηματοδότηση των ιντεγκρινών στο αγγειακό δίκτυο καρκινικών όγκων
Περίληψη:
Πέρα από τη συμβατική αντίληψη των όγκων ως απλές μάζες καρκινικών κυττάρων, η προηγμένη έρευνα για τον καρκίνο επικεντρώνεται στις σύνθετες συνεισφορές των μη καρκινικών κυττάρων και της εξωκυττάριας ουσίας που σχετίζονται με τον όγκο και καθιστούν το «μικροπεριβάλλον» του. Καθιερωμένοι ρυθμιστές της ανάπτυξης του καρκίνου είναι τα ενδοθηλιακά κύτταρα (ΕΚ) που δομούν το αγγειακό δίκτυο του όγκου. Η σηματοδότηση των ιντεγκρινών επιδρά σε πολλαπλές πτυχές της ανάπτυξης όγκου συμπεριλαμβανομένου και του σχηματισμού αγγείων. Ωστόσο, ο ρόλος των σηματοδοτικών μεσολαβητών των ιντεγκρινών στο αγγειακό δίκτυο του καρκίνου παραμένει ασαφής. Η PINCH είναι μια κρίσιμη δομική πρωτεΐνη της σηματοδότησης των ιντεγκρινών. Δύο ισομορφές της πρωτεΐνης PINCH (PINCH1 και PINCH2) έχουν ταυτοποιηθεί και εκφράζονται σε μια ποικιλία ιστών και οργάνων των θηλαστικών. Στην παρούσα μελέτη στοχεύουμε να ερευνήσουμε την επίδραση της PINCH1 στην αγγειογένεση στον καρκίνο. Συγκεκριμένα, εφαρμόσαμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση της έλλειψης έκφρασης PINCH1 στο ενδοθήλιο ποντικού σε μοντέλα καρκινικής ανάπτυξης (μέσω υποδόριου εμβολιασμού συγγενικών κυττάρων CMT19 ή B16F0). Η επιλεκτική απαλοιφή της PINCH1 σε ΕΚ οδήγησε σε μειωμένη ανάπτυξη CMT19 αλλά όχι B16F0 όγκων. Επίσης, παρατηρήσαμε αυξημένη αγγειακή λειτουργικότητα (αυξημένη αιμάτωση και μειωμένη διαρροή) στους PINCH1 knockout (KO) όγκους σε σύγκριση με τους όγκους ελέγχου. Για να μελετήσουμε πιθανή αντιστάθμιση της λειτουργίας της PINCH1 από την PINCH2, επιβεβαιώσαμε την έκφραση του PINCH2 σε EK και δημιουργήσαμε μοντέλα ποντικών του καρκίνου που φέρουν διπλή (PINCH1 και PINCH2), στοχευμένη σε ΕΚ απαλοιφή. Η πλήρης αποσιώπηση των PINCH πρωτεϊνών από EΚ είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της καρκινικής ανάπτυξης και πιθανότατα τη μείωση της πυκνότητας των αγγείων των CMT19 όγκων. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το ρόλο των PINCH1 και PINCH2 στην βιολογία του καρκίνου χρησιμοποιώντας in vivo πειραματικά μοντέλα και τεχνολογία συνεστιακής απεικόνισης.
Με βάση πρόσφατα ευρήματα στο εργαστήριο, ο δεύτερος στόχος αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της παρουσίας τοπικής μετάφρασης RNA σε εστίες κυτταρικής προσκόλλησης ή ΕΚΠ των EΚ. Ύστερα από εκτεταμένες τροποποιήσεις και εναλλαγές πρωτοκόλλων, καταφέραμε να απομονώσουμε επαρκείς ποσότητες RNA υψηλής ποιότητας από ενδοθηλιακά ΕΚΠ, υποστηρίζοντας την υπόθεση της διαμεσολαβούμενης από ΕΚΠ μετάφρασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σηματοδότηση ιντεγκρινών, Αγγειογένεση στον καρκίνο, Ενδοθηλιακά κύτταρα, Πρωτεΐνη PINCH, Εστίες κυτταρικής προσκόλλησης, Μετάφραση RNA
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
188
Αριθμός σελίδων:
63
Thesis_MariaKoufaki_MScMolBiomedicine_2020.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο