Ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια: Συστηματική Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922117 186 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τίγκα Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσίτσικα Αρτεμισία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θωμαίδου Δάφνη-Λορέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια: Συστηματική Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια: Συστηματική Ανασκόπηση
Περίληψη:
Πλαίσιο: Παρόλο που τα διαδικτυακά παιχνίδια δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να κοινωνικοποιούνται με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες ή/και πεποιθήσεις,μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, σε μια συνεχή και επαναλαμβανόμενη εμπλοκή με αυτά, που έχει επιβλαβείς συνέπειες στις καθημερινές, εργασιακές ή/και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Στόχος: Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η συστηματική ανασκόπηση των ερωτηματολογίων που αποτυπώνουν την εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Βάση Δεδομένων: Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση μελετών στη βάση δεδομένων PubMed.
Κριτήρια Επιλογής Μελετών: Τα κριτήρια επιλογής των μελετών ήταν η συμπερίληψη μελετών μόνο στην αγγλική γλώσσα και η συμπερίληψη μελετών που περιλάμβαναν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της εξάρτησης από διαδικτυακά παιχνίδια, και σε κάποιες περιπτώσεις και μη διαδικτυακά (online και offline) παιχνίδια.
Εξαγωγή δεδομένων: Συνολικά αναλύθηκαν 158 μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν ερωτηματολόγια αποτύπωσης της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια, εκ των οποίων οι τρεις αντλήθηκαν με τη μέθοδο snowball.
Αποτελέσματα: Οι περισσότερες μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη και Ασία. Στην πλειοψηφία τους ήταν population-based και συγχρονικές, το δείγμα τους αποτελούνταν σε υψηλότερο ποσοστό από άνδρες, ενώ τα ερωτηματολόγια αποτύπωσης της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια απαντήθηκαν σε κλίμακες πολλαπλών επιλογών (τύπου likert) και περιλάμβαναν περισσότερα από 9 ερωτήματα.
Περιορισμοί: Ο κύριος περιορισμός της παρούσας ανασκόπησης αφορά στην αδυναμία ανεύρεσης της χώρας διεξαγωγής 8 μελετών, της γλώσσας του ερωτηματολογίου σε 42 μελέτες και του πειραματικού σχεδιασμού 19 μελετών.
Συμπεράσματα:Η βελτίωση της αξιοπιστίας των ήδη υπαρχόντων κλιμάκων, η μετάφρασή ή/και πολιτισμική προσαρμογή τους σε περισσότερες γλώσσες, καθώς και η ανάπτυξη νέων ερωτηματολογίων μπορεί να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη διερεύνηση του φαινομένου της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εξάρτηση, Ερωτηματολόγια, Διαδικτυακά Παιχνίδια, Συστηματική Ανασκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
230
Αριθμός σελίδων:
159
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ..pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο