Ανάπτυξη Εφαρμογής Μετρήσεων για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922278 153 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονικός Αυτοματισμός (Η/Α, με πρόσθετη εξειδίκευση στην Πληροφορική και στα πληροφοριακά συστήματα)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαχριστόδουλος Δημήτρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζανακάκη Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη Εφαρμογής Μετρήσεων για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη Εφαρμογής Μετρήσεων για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας Διπλωματική εργασία είναι η ανάπτυξη εφαρμογής μετρήσεων για το βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων (Industrial Internet of Things IIOT). Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει απαίτηση για συλλογή μετρήσεων (πχ θερμοκρασία, ρεύμα, τάση, επιτάχυνση κτλ) από ετερογενείς συσκευές με ιδιαίτερα αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας όπως για παράδειγμα ο υψηλός ρυθμός μετάδοσης και δειγματοληψίας, ο συγχρονισμός των μετρήσεων από γεωγραφικά απομακρυσμένες συσκευές, η αξιοπιστία στη μετάδοση με χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων, η χαμηλή καθυστέρηση και το υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, αναπτύχθηκε κατάλληλο λογισμικό το οποίο συλλέγει δεδομένα από βιομηχανικές συσκευές λήψης μετρήσεων με ιδιαίτερα αυστηρή δειγματοληψία. Οι μετρήσεις μεταφέρονται προς αποθήκευση σε απομακρυσμένο υπολογιστικό κέντρο με χρήση του πρωτοκόλλου μεταφοράς μηνυμάτων MQTT. Ταυτόχρονα, κάθε μέτρηση συνοδεύεται από μια χρονοσφραγίδα (timestamp) η οποία υποδεικνύει την στιγμή της δειγματοληψίας και επιτρέπει το συγχρονισμό των μετρήσεων απομακρυσμένων συσκευών. Για την αξιόπιστη ασφαλή μεταφορά των δεδομένων μέσω MQTT υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικός) του καναλιού όπου στέλνονται τα δεδομένα αλλά και προτού κάνεις είσοδο στην εφαρμογή χρειάζεται ο χρήστης να έχει ενεργό λογαριασμό (όνομα χρήστη, κωδικός) για επιπλέον ασφάλεια.
Η επίδοση του συγκεκριμένου λογισμικού μελετήθηκε πειραματικά μέσω εκτεταμένων μετρήσεων ως προς το μέσο χρόνο που απαιτείται από τη λήψη ενός μηνύματος μέχρι και την αποθήκευση του καθώς και το χρονικό διάστημα μεταξύ των μετρήσεων. Τα αριθμητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το συγκεκριμένα σύστημα μπορείς να διατηρήσει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς δειγματοληψίας με καθυστέρηση μικρότερη του 48 ms.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων, δειγματοληψία, εφαρμογή, μετρήσεις, συγχρονισμός, πιστοποίηση, πρωτόκολλο, μεταφορά δεδομένων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
10
Αριθμός σελίδων:
66
Διπλωματική_Δημήτρης_Παπαχριστόδουλος_2017520.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο