Μελέτη δοσιμετρικών χαρακτηριστικών ακτινοθεραπείας πλέγματος με χρήση Gafchromic EBT XD φιλμ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922384 219 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τζούμη Νεφέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Ζυγογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Αντύπας, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνια Αρμπιλιά, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη δοσιμετρικών χαρακτηριστικών ακτινοθεραπείας πλέγματος με χρήση Gafchromic EBT XD φιλμ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη δοσιμετρικών χαρακτηριστικών ακτινοθεραπείας πλέγματος με χρήση Gafchromic EBT XD φιλμ
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η βαθμονόμηση των Gafchromic EBT – XD φιλμ, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο τμήμα, με σκοπό την εισαγωγή τους στην κλινική πράξη και η σύγκρισή τους με τα Gafchromic EBT3. Σκοπός επίσης, είναι και η μελέτη των δοσιμετρικών μεγεθών που χαρακτηρίζουν την ακτινοθεραπεία πλέγματος μέσω του TPS και των Gafchromic EBT – XD.
Μέθοδοι και Υλικά: Πραγματοποιήθηκε η βαθμονόμηση των Gafchromic EBT3, που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στο τμήμα, για εξοικείωση με την διαδικασία και κατανόηση του πρωτοκόλλου βαθμονόμησης. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η βαθμονόμηση των Gafchromic EBT – XD. Οι δύο μέθοδοι συγκρίθηκαν τόσο ως προς την διαδικασία βαθμονόμησης αλλά και ως προς τον χειρισμό των δύο τύπων φιλμ. Ακόμη, δημιουργήθηκε ένα πλάνο ακτινοθεραπείας πλέγματος με μέγιστη δόση 10 Gy στα peaks, σε βάθος 10 cm. Το πλάνο εφαρμόστηκε σε πλάκες solid water, όπου σε βάθος 10 cm βρισκόταν τοποθετημένο κομμάτι EBT – XD φιλμ. Μελετήθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στα διάφορα προφίλ δόσης που προκύπτουν από το TPS και το φιλμ και έπειτα προσδιορίστηκε ο λόγος valley-to-peak τόσο για το TPS όσο και για το EBT – XD φιλμ. Αξιολογήθηκε, τέλος, ένα σφάλμα που προέκυψε κατά την εκτέλεση του πλάνου και είχε ως αποτέλεσμα σε τρία σημεία του πλέγματος, ο MLC να μην κλείσει επαρκώς.
Αποτελέσματα: Οι διαδικασίες χειρισμού και βαθμονόμησης των EBT3 και EBT – XD φιλμ είναι παρόμοιες, με διαφορά στο εύρος των δόσεων. Και οι δύο καμπύλες βαθμονόμησης που προέκυψαν, αντιστοιχούν σε ένα πολυώνυμο τετάρτου βαθμού. Το ΕΒΤ – XD παρουσιάζει μικρότερη ευαισθησία και καταγράφει μικρότερες τιμές οπτικής πυκνότητας για δόσεις που αντιστοιχούν στο εύρος λειτουργίας των EBT3. Στο πλάνο ακτινοθεραπείας πλέγματος, το EBT – XD εμφάνιζε την prescribed dose των 10 Gy, ενώ το TPS έδειχνε χαμηλότερη. Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν σταθερή για τα διάφορα προφίλ και έδειχνε να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στις άκρες από ότι στο κεντρικό σημείο. Ο λόγος valley-to-peak που υπολογίζεται από το TPS, ταυτίζεται με αυτόν που υπολογίζεται από το EBT – XD και είναι μέσα στα όρια που αναφέρονται στην βιβλιογραφία, ακόμα και για τα τρία σημεία που ο MLC δεν έκλεισε επαρκώς.
Συμπεράσματα: Η εισαγωγή των Gafchromic EBT – XD δεν απαιτεί κάποια διαδικασία με την οποία δεν υπάρχει εξοικείωση, αντιθέτως παρουσιάζει ομοιότητες με τα EBT3 και η λειτουργία τους είναι συμπληρωματική, για υψηλότερες κυρίως δόσεις. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει τις ανάγκες ενός τμήματος. Το πλάνο ακτινοθεραπείας πλέγματος, μελετήθηκε ως προς τα δοσιμετρικά χαρακτηριστικά του και βρέθηκε να έχει κοντινή σχέση με την βιβλιογραφία. O MLC που δεν έκλεισε επαρκώς, ανέδειξε την αναγκαιότητα χρήσης ενός in vivo δοσιμέτρου, όπως τα φιλμ, κατά την διάρκεια εκτέλεσης μίας τέτοιου είδους θεραπείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δοσιμετρία, EBT3, EBT - XD, Ακτινοθεραπεία πλέγματος, Λόγος valley-to-peak
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
104
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

NT-Thesis.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.