Τεχνολογίες MIMO: Προοπτικές Εφαρμογής τους στα Δίκτυα 5G

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922453 142 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η, με πρόσθετη εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες και στην επεξεργασία και διοίκηση της Πληροφορίας)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-13
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Στεφάνου Αγνή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άρης Μουστάκας
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Φυσικής - Τομέας Ηλεκτρονικής Φυσικής και Συστημάτων
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνολογίες MIMO: Προοπτικές Εφαρμογής τους στα Δίκτυα 5G
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνολογίες MIMO: Προοπτικές Εφαρμογής τους στα Δίκτυα 5G
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας μας είναι να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χρήσης πολλαπλών κεραιών τόσο στην πλευρά του πομπού όσο και στην πλευρά του δέκτη, σε ένα σύστημα ασύρματης επικοινωνίας. Η παρουσίασή μας ξεκινά ιστορικά, με την εμφάνιση συστημάτων επικοινωνίας τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα και τις έννοιες που γεννήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία. Οι σημερινές ερευνητικές δοκιμές αφορούν τα συστήματα 5G και τα MIMO κατέχουν τη δική τους θέση στην επίμονη αναζήτηση τρόπων λειτουργίας σε υψηλούς ρυθμούς δεδομένων.
Ένα βασικό πρόβλημα στη λειτουργία προγενέστερων τεχνολογιών είναι η ύπαρξη πολλαπλών διαδρομών ενός σήματος εντός του καναλιού. Τα MIMO κάνουν το άλμα και στηρίζονται στην ουσία σε αυτή τη συνθήκη, για να προσφέρουν το μέγιστο των διαθέσιμων βαθμών ελευθερίας στην επικοινωνία. Δίνουμε βάση στη εξήγηση αυτών των φυσικών φαινομένων και στον μαθηματικό φορμαλισμό που ακολουθείται.
Μία νέα τεχνολογία που εξελίσσει το πλαίσιο χρήσης των πολλαπλών κεραιών είναι και τα massive MIMO, με την οποία ένας σταθμός βάσης μπορεί να εξοπλιστεί με «πάρα πολλές» κεραίες για να εξυπηρετεί ταυτόχρονα μεγάλο όγκο χρηστών – με πολλαπλές ή όχι κεραίες στα τερματικά τους. Πρόκειται για έναν ενεργό ερευνητικό τομέα, που θέλει επίσης να προσφέρει τις προϋποθέσεις για υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
MIMO, massive MIMO, 5G
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
127
Στεφάνου Αγνή _ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ MIMO: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ 5G.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο