Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους πληθυσμούς των κουνουπιών της Μεσογείου και οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922671 136 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τόκα Ελπίδα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Διευθυντής ΠΜΣ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους πληθυσμούς των κουνουπιών της Μεσογείου και οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους πληθυσμούς των κουνουπιών της Μεσογείου και οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Περίληψη:
Το κλίμα μίας περιοχής έχει άμεση επίδραση στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια (MBD) καθώς επηρεάζει τους πληθυσμούς των κουνουπιών (αφθονία, εξάπλωση, επιβίωση), τους παθογόνους οργανισμούς (χρόνος επώασης, πολλαπλασιασμός) τους ενδιάμεσους ξενιστές (αφθονία, διασπορά, συμπεριφορά) και στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Η περιοχή της Μεσογείου δέχεται έντονες πιέσεις εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που τη χαρακτηρίζει ως “hotspot”. Πολλές Μεσογειακές χώρες είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν επιδημίες MBD οι οποίες σταδιακά εξαλείφθηκαν. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των κρουσμάτων τέτοιων ασθενειών στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο σε συνδυασμό με την ενδημική προσέλευση και εγκατάσταση ακμαίων από το Νότο προκαλεί ανησυχίες για την επανεμφάνιση του προβλήματος. Στην Αμερική έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται η πλεόν καινοτόμος μέθοδος αντιμετώπισης των κουνουπιών που αφορά στη γενετική τους μετάλλαξη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα στην Φλόριντα των ΗΠΑ πρόκειται να απελευθερωθούν 750εκ. μεταλλαγμένα κουνούπια με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη στο ραγδαίο πολλαπλασιασμό των κουνουπιών Ae. aegypti τα οποία μεταφέρουν ασθένειες που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματική_αλλαγή, Κλίμα, Μεσόγειος, Κουνούπια, Aσθένειες_κουνούπια, Μεσογειοκό_κλίμα, Ελονοσία, Ανωφελή, Αρμποιοί, Φιλάριες, Κίτρινος_πυρετός, Δάγκειος_πυρετός, Ιός_δυτικού_Νείλου, Culex, Aedes.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
125
Αριθμός σελίδων:
74
ΤΟΚΑ_Eλπίδα-ΜΔΕ-Pergamos.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο