Οι γυναικείοι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες στο έργο της Διδώς Σωτηρίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923380 324 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-26
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γαβριηλίδου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε, Ε.Κ.Π.Α
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε, Ε.Κ.Π.Α
Γεωργία Καλογήρου, Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι γυναικείοι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες στο έργο της Διδώς Σωτηρίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι γυναικείοι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες στο έργο της Διδώς Σωτηρίου
Περίληψη:
Η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς του 20ου αιώνα. Πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη τοποθετείται συγγραφικά στη μεταπολεμική γενιά Ελλήνων συγγραφέων. Έζησε ταραγμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας (μικρασιατική καταστροφή, Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφύλιο, επτάχρονη δικτατορία) και όπως ήταν φυσικό τα γεγονότα αυτά τη σημάδεψαν ανεξίτηλα. Ούσα και η ίδια έντονα πολιτικοποιημένη δε θα μπορούσε να μη μεταφέρει στα μυθιστορήματά της, τα οποία είναι βιογραφικά και φέρουν το πολιτικό βίωμα, όσα έζησε. Με ευαισθησία, αλλά και ρεαλισμό, γνώση και προσοχή, θίγει θέματα δύσκολα, που πλήγωσαν βαθιά την ελληνική κοινωνία, με σκοπό όχι την αναμόχλευση, αλλά την ανάδειξη των αιτιών, την απόδοση ευθυνών και την ειλικρινή επιθυμία για ειρήνη και πρόοδο του τόπου.
Η εργασία ξεκινά με μια αναδρομή στο ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά και γενικότερα στην ελληνική λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ιστορικού μυθιστορήματος, που το ξεχωρίζουν από τα άλλα είδη μυθιστορημάτων, καθώς και οι διακυμάνσεις μέσα από τις οποίες πέρασε. Η παραπάνω παρουσίαση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Διδώ Σωτηρίου αν και ηλικιακά άνηκε στη γενιά του Μεσοπόλεμου, έδωσε έργα σημαντικά αρκετά χρόνια αργότερα, έργα που στέκονται ανάμεσα στο ιστορικό μυθιστόρημα και στην προσωπική μαρτυρία.
Στη συνέχεια της εργασίας παρουσιάζονται θεωρητικά στοιχεία για τους χαρακτήρες όπως: οι ορισμοί, η σχέση τους με την πλοκή, την οπτική γωνία, το σκηνικό, το θέμα και τη δομή ενός μυθιστορήματος. Επίσης παρουσιάζονται οι κατηγοριοποιήσεις των χαρακτήρων με βάση διάφορα κριτήρια, οι τυπολογίες, καθώς και οι μέθοδοι χαρακτηρισμού ενός ήρωα από τον συγγραφέα. Τέλος με βάση τις παραπάνω θεωρίες, στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μία προσπάθεια σχολιασμού και κατηγοριοποίησης των γυναικείων μυθιστορηματικών χαρακτήρων στα εξής έργα της Σωτηρίου: Οι νεκροί περιμένουν, Ηλέκτρα, Ματωμένα χώματα, Εντολή, Κατεδαφιζόμεθα, Τα παιδιά του Σπάρτακου.
Η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να καταδείξει τη ζωντάνια των γυναικείων μυθιστορηματικών χαρακτήρων στο έργο της Διδώς Σωτηρίου και το πραγματικό τους αντίκρισμα στα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που φτάνει έως και τις μέρες μας. Γυναίκες σύγχρονες, που ζουν σε ταραχώδεις εποχές, εποχές δύσκολες, που αλλάζουν διαρκώς και που αυτές βρίσκουν τον τρόπο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Λέξεις κλειδιά: Διδώ Σωτηρίου, ιστορικό, μυθιστόρημα, γυναικείοι, χαρακτήρες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Διδώ Σωτηρίου, ιστορικό, μυθιστόρημα, γυναικείοι, χαρακτήρες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
112
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Gavriilidou_Vasiliki_Master.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.