Σχεδιασμός, βελτιστοποίηση και εκτίμηση των επιδόσεων Δικτύου Εποπτείας RF Φάσματος και Γεωεντοπισμού στο Νομό Αττικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923672 186 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δικτύωση Υπολογιστών
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κοκκίνης Δημήτρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστείδης Τσίπουρας, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός, βελτιστοποίηση και εκτίμηση των επιδόσεων Δικτύου Εποπτείας RF Φάσματος και Γεωεντοπισμού στο Νομό Αττικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός, βελτιστοποίηση και εκτίμηση των επιδόσεων Δικτύου Εποπτείας RF Φάσματος και Γεωεντοπισμού στο Νομό Αττικής
Περίληψη:
Το ραδιοφάσμα είναι ένας πολύτιμος, φυσικός πόρος για τις ασύρματες επικοινωνίες. Η διασφάλιση της συνύπαρξης διαφορετικών δικτύων ραδιοεπικοινωνιών, χωρίς να προκαλούνται παρεμβολές μεταξύ τους είναι απαραίτητη, και επιτυγχάνεται με την αποδοτική διαχείριση του φάσματος. Βασικό μηχανισμό της διαχείρισης του φάσματος, αποτελεί η εποπτεία του φάσματος, η οποία με διάφορες τεχνικές διασφαλίζει την τήρηση των τεχνικών παραμέτρων και προτύπων για τα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών, σε μη βέλτιστες καταστάσεις και σε άγνωστο περιβάλλον.
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union – ITU) έχει αναπτύξει μια σειρά οδηγιών που απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές εποπτείας του φάσματος και καλύπτει αναλυτικά όλες τις τεχνικές, τις δραστηριότητες, τον εξοπλισμό και τις μεθοδολογίες ανάπτυξης δικτύων εποπτείας φάσματος. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι αρχικά η αποδελτίωση των οδηγιών αυτών, με έμφαση στις διαδικασίες σχεδιασμού δικτύων εποπτείας του φάσματος και γεωεντοπισμού και σε δεύτερη φάση η εφαρμογή τους για τη σχεδίαση και την εκτίμηση των επιδόσεων ενός δικτύου εποπτείας φάσματος και γεωεντοπισμού στο Νομό Αττικής.
Έτσι, στο πρώτο μέρος της εργασίας αναλύονται οι στόχοι και οι δραστηριότητες της εποπτείας του φάσματος, η ανίχνευση κατεύθυνσης ενός εκπεμπόμενου σήματος και ο γεωεντοπισμός ανεπιθύμητων εκπομπών. Επιπλέον, γίνεται ανάλυση των δικτύων εποπτείας φάσματος και γεωεντοπισμού ως προς τα δομικά στοιχεία, τις λειτουργίες, το σύστημα γεωγραφικής αναφοράς, το σύστημα επικοινωνίας και τις τυπικές προδιαγραφές, ενώ γίνεται εκτενής περιγραφή της μεθοδολογίας ανάπτυξης τέτοιων δικτύων, με έμφαση στη βελτιστοποίηση των επιδόσεών τους από τη σκοπιά του γεωεντοπισμού ανεπιθύμητων εκπομπών με χρήση των τεχνικών Angle of Arrival (AOA), Time Difference of Arrival (TDOA) καθώς και της υβριδικής (Hybrid AOA - TDOA).
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας περιγράφεται ο σχεδιασμός ενός υβριδικού δικτύου εποπτείας και γεωεντοπισμού για το Νομό Αττικής, σύμφωνα με τις τεχνικές που περιγράφονται στο πρώτο μέρος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η υπολογιστική πλατφόρμα διαχείρισης φάσματος Spectrum-E. Κατόπιν, παρουσιάζεται το βέλτιστο σενάριο θέσεων εγκατάστασης και τεχνολογίας των σταθμών εποπτείας και γεωεντοπισμού, με βάση τη μορφολογία του Νομού και τις ήδη υπάρχουσες Η/Μ εκπομπές. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μελετών ραδιοκάλυψης και χαρτογράφησης της ακρίβειας εντοπισμού θέσης για το προτεινόμενο δίκτυο.
Τέλος, στο τρίτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα των μελετών, σχετικά με τα ποσοστά κάλυψης, τις περιοχές ιδιαίτερου φασματικού ενδιαφέροντος, τη μελλοντική ανάπτυξη του δικτύου και φυσικά την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν από τη μελέτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
εποπτεία φάσματος, παρεμβολές, γεωεντοπισμός, διαστασιοποίηση, βελτιστοποίηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
68
Thesis_DimitrisKokkinis_Sep.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.zip
688 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.