Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία ποίησης: Η αξιοποίησή τους στο Νηπιαγωγείο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923769 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραγιάννη Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαλαφάντης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνίας,Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής, Ψυχοκοινωνιολογία της σχολικής τάξης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γαλανάκη Ευαγγελία, Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία ποίησης: Η αξιοποίησή τους στο Νηπιαγωγείο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία ποίησης: Η αξιοποίησή τους στο Νηπιαγωγείο.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επιδιώκει τον εντοπισμό και την ανάλυση εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων ποίησης καθώς και τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Νηπιαγωγείο, ώστε τα παιδιά να μυηθούν στον έντεχνο λόγο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας επιχειρείται η επισκόπηση των θεωρητικών προσεγγίσεων της παιδικής ποίησης και της χρήσης της στην Προσχολική Εκπαίδευση. Η παιδική ποίηση καλλιεργεί την αισθητική, οξύνει την κριτική σκέψη και ενεργοποιεί τη φαντασία. Όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί επιτυχώς, όπως δημιουργικότητα, αξίες, γλώσσα, συγκίνηση, στοχασμούς η ποίηση του τα προσφέρει απλόχερα. Τα παιδιά έλκονται από τον ρυθμό, τις μεταφορές, τις ρίμες, τους ήχους. Ωστόσο, η ποίηση στην Προσχολική Εκπαίδευση συνήθως περιορίζεται στην αποστήθιση στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε ότι τα νήπια επιλέγουν να «διαβάσουν» κυρίως εικονογραφημένα βιβλία. Οι εικόνες έλκουν το βλέμμα των μικρών αναγνωστών κεντρίζοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους. Τα τελευταία χρόνια το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο παρουσιάζει μεγάλη άνθηση τόσο μορφολογικά όσο και στο περιεχόμενό του. Σε αυτό το πλαίσιο τα βιβλία ποίησης ακολουθούν τις νέες τάσεις και εξελίσσονται αισθητικά με ανανεώσεις στο σχήμα, στην εικονογράφηση, στη σελιδοποίηση, στην εκτύπωση και στο μέγεθος.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αναλύονται δέκα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία ποίησης που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2019. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: α) τα στοιχεία της ποίησης, β) τα στοιχεία της εικονογράφησης και γ) τη σχέση μεταξύ εικόνας και κειμένου. Από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, παρατηρείται ότι τα εικονοβιβλία με ποιητικό χαρακτήρα συμβάλλουν στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, προάγοντας τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία. Συνεπώς, η αξιοποίησή τους στην προσχολική αγωγή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής και εποικοδομητική. Ο/Η Νηπιαγωγός καλείται να μεσολαβήσει, να ενθαρρύνει και να φέρει σε επαφή τους μικρούς μαθητές με τον ποιητικό λόγο, προάγοντας τη θετική στάση των παιδιών απέναντι στην ποίηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδική Ποίηση, Παιδικό Βιβλίο Ποίησης, Προσχολική Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
130
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karagianni_Vasiliki_Master.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.