Η διερεύνηση του ρόλου της μετεωρολογίας στην διασπορά αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923783 153 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ταλιαντζής Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φλόκα Έλενα, Καθηγήτρια, τμήμα Φυσικής / τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διερεύνηση του ρόλου της μετεωρολογίας στην διασπορά αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διερεύνηση του ρόλου της μετεωρολογίας στην διασπορά αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η διερεύνηση του ρόλου της μετεωρολογίας στην διασπορά αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως επίσης και ο εντοπισμός πιθανών πηγών τέτοιων σωματιδίων. Η εργασία έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» από το οποίο χορηγήθηκαν τα δεδομένα με βάση μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρείς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από Φεβρουάριο μέχρι Οκτώβριο 2019.

Επειδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία συνοπτικής κλίμακας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αέρα, τη μεταφορά ρύπων και κατ’ επέκταση τη δυσφορία και την υγειά του ανθρώπου, πραγματοποιήθηκε ταξινόμηση με βάση το σχήμα των Kassomenos et al (1997), το οποίο προβλέπει οκτώ συνοπτικές κατηγορίες, στην ισοβαρική επιφάνεια των 850 hPa. Η ταξινόμηση εφαρμόστηκε για κάθε μέρα της πειραματικής περιόδου για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στη συνέχεια πραγματοποιείται στατιστική σύγκριση της συχνότητας εμφάνισης κάθε κατηγορίας σε κάθε μήνα της πειραματικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 1983 – 2019 προκειμένου να διερευνηθεί η αντιπροσωπευτικότητα των μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν στη διάρκεια της πειραματικής περιόδου. Διαπιστώθηκε ότι η πειραματική περίοδος χαρακτηρίστηκε από σημαντική αύξηση της συχνότητας των κυκλωνικών συστημάτων που συνδέονται με βροχή και αντίστοιχη μείωση των αντικυκλωνικών συστημάτων που συνδέονται με αίθριο καιρό και ανομβρία. Επιπλέον οι Ιούλιος και Αύγουστος χαρακτηρίστηκαν από σημαντική μείωση των μελτεμιών.

Στη συνέχεια γίνεται χρήση της τεχνικής source apportionment που πρόκειται ουσιαστικά για μία στατιστική μέθοδο που βασίζεται στην αρχή́ διατήρησης της μάζας με σκοπό την ομαδοποίηση των μετρήσεων σε πιθανές πηγές ρύπων αλλά και την εκτίμηση της συνεισφοράς κάθε πηγής στις συνολικές συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων. Με χρήση λοιπόν του μοντέλου PMF εντοπίζονται 7 πηγές / ομάδες πηγών στην περιοχή. Αυτές σχετίζονται με: Βιομηχανικές Δραστηριότητες με συνεισφορά 17% , Δευτερογενώς σχηματιζόμενα αιωρούμενα σωματίδια (νιτρικά) με συνεισφορά 9% , Εκπομπές Πλοίων και Δραστηριότητες Λιμένα με συνεισφορά 11% , Επαναιώρηση σκόνης από το Έδαφος και το Οδόστρωμα με συνεισφορά 13%, Δευτερογενώς σχηματιζόμενα αιωρούμενα σωματίδια (θειικά) με συνεισφορά 24%, Εκπομπές οχημάτων (αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα) με συνεισφορά 21% και Φυσικές θαλάσσιες Εκπομπές (sea salt) με συνεισφορά 5%.

Τέλος αφού επιλέχθηκαν οι μέρες που οι εφτά παράγοντες εμφανίζουν τις μέγιστες τιμές τους όπως αυτές εξήχθησαν από το μοντέλο της PMF γίνεται η μελέτη των συνοπτικών χαρτών στα ισοβαρικά επίπεδα των 850hPa 500hPa και 300hPa. Διαπιστώνεται ότι το 56% των ημερών επικρατεί θερμή μεταφορά (WA) που συνδέεται με καθοδικές κινήσεις στα κατώτερα στρώματα και αύξηση της θερμοκρασίας και παράλληλα ενίσχυση της ridge / αποδυνάμωση της trough στα ανώτερα στρώματα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επικρατεί θετική μεταφορά στροβιλισμού (PVA) που συνδέεται με ανοδικές κινήσεις στην ατμόσφαιρα και παράλληλα σύγκλιση και πτώση της πίεσης στην επιφάνεια και συνδυάζεται με ύπαρξη μιας trough και αεροχειμάρρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
PMF , PM2.5 , αιωρούμενα σωματίδια , συνοπτική ταξινόμηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
64
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

final draft.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.