Έλεγχος με ποζιτρονική τομογραφία του μεταβολισμού του εγκεφαλικού παρεγχύματος σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2923794 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-19
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λύρα Βασιλική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σοφία Χατζηιωάννου, Καθηγήτρια, Iατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κελέκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παρίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιγνάτιος Οικονομίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Ρίζος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έλεγχος με ποζιτρονική τομογραφία του μεταβολισμού του εγκεφαλικού παρεγχύματος σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έλεγχος με ποζιτρονική τομογραφία του μεταβολισμού του εγκεφαλικού παρεγχύματος σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια
Περίληψη:
Σκοπός: Η κατάθλιψη είναι συχνή συννοσηρότητα στην καρδιακή ανεπάρκεια και γνωστός ανεξάρτητος αρνητικός προγνωστικός παράγοντας. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωσή της και η κατάλληλη αντιμετώπισή της είναι σημαντική.
Σκοπός της μελέτης ήταν η ανάλυση του εγκεφαλικού μεταβολισμού σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, με χρήση 18F-FDG PET/CT και η συσχέτισή της με την συνύπαρξη καταθλιπτικής συνδρομής.

Μέθοδος: Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 29 νοσηλευόμενοι ασθενείς, ηλικίας 55.5±12.0 ετών, με συμπτωματική συστολική χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (κλάσμα εξώθησης <40%) και λειτουργικό στάδιο κατά NYHA II έως ΙV. Κατά την έξοδό τους, όλοι οι ασθενείς είχαν υπερηχογραφικό και αιματολογικό έλεγχο και απάντησαν σε ψυχομετρικά ερωτηματολόγια και τεστ. Μετά την έξοδό τους, όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε 18F-FDG PET/CT εγκεφάλου. Ημιαυτόματη κατάτμηση και ανάλυση των εικόνων πραγματοποιήθηκε τόσο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και σε 30 αντίστοιχους μάρτυρες.
Ο μεταβολικός δείκτης «SUVmean» (mean standardized uptake value) υπολογίσθηκε για όλο τον εγκέφαλο («whole-brain SUVmean») και για τρεις περιοχές («regional-brain SUVmean»), γνωστές για την συμμετοχή τους στην εμφάνιση της κατάθλιψης (προμετωπιαίος φλοιός, αμυγδαλή, ιππόκαμπος). Ως «std-SUVmean» (standardized SUVmean) ορίσθηκε το πηλίκο «regional-brain SUVmean» με «whole-brain SUVmean».

Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος των μεταβολικών παραμέτρων «whole-brain SUVmean» (3.90±1.49 vs 5.10±1.35, p=0.001) και «regional-brain SUVmean» (4.57±2.31 vs 9.96±3.58, p<0.001) ήταν μικρότερος στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους μάρτυρες.
Ο μεταβολικός δείκτης «whole-brain SUVmean» παρουσίασε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την ηλικία των ασθενών (r=-0.39, p=0.031), το λειτουργικό στάδιο κατά ΝΥΗΑ (p=0.027), τα επίπεδα κρεατινίνης (r=-0.49, p=0.005), την συνύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη (p=0.001) και την συνύπαρξη κατάθλιψης (r=-0.36, p=0.049).
Ο μεταβολικός δείκτης «regional-brain SUVmean» παρουσίασε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με το δείκτη «whole-brain SUVmean» (r=0.53, p=0.002) και την κατάθλιψη (r=0.46, p=0.011).
Η παράμετρος «std-SUVmean» ήταν το πιο σημαντικό εργαλείο, στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ «πραγματικής» (≤0.93) ή «επιφαινόμενης» (>0.93) καταθλιπτικής συνδρομής.

Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με την σοβαρότερη καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασαν εγκεφαλικό υπομεταβολισμό, τόσο όσον αφορά τον εγκεφαλικό φλοιό στο σύνολό του («whole-brain»), όσο και τις επιλεγμένες περιοχές («regional-brain»).
Οι ασθενείς με συννοσηρότητα κατάθλιψης (Beck Depression Inventory >13) είχαν διαφορετικά προφίλ εγκεφαλικού μεταβολισμού, τα οποία μπορούν να συνηγορήσουν υπέρ διαφορετικής παθογένεσης της καταθλιπτικής συνδρομής. Πιο συγκεκριμένα, η εγκατάσταση «whole-brain» υπομεταβολισμού συνηγορεί υπέρ «επιφαινόμενης» ενώ η απουσία «whole-brain» υπομεταβολισμού υπέρ «πραγματικής» κατάθλιψης. Όταν όμως, το προφίλ του «whole-brain» υπομεταβολισμού περιλαμβάνει σημαντικό σχετικό «regional-brain» υπομεταβολισμό («std-SUVmean» ≤0.93), η περίπτωση «πραγματικής» καταθλιπτικής συνδρομής είναι η πιο πιθανή διάγνωση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανεπάρκεια, Εγκεφαλικός μεταβολισμός, Ποζιτρονική τομογραφία, Κατάθλιψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
189
Αριθμός σελίδων:
175
Lyra Vassiliki PhD.pdf.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο