Ο ρόλος των ενδιάμεσων ινιδίων σε μύες με μυοκαρδιοπάθεια

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2923827 158 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αθανασιάδης Νικόλαος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστράτιος Πατσούρης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Δάβος, Ερευνητής Β', Κέντρο Κλινικής Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Έρευνας, ΙΙΒΕΑΑ
Ανδρέας Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Χανιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών, ΠΑΔΑ
Εμμανουήλ Μαυροειδής, Ερευνητής Γ', Κέντρο Βασικής Έρευνας, ΙΙΒΕΑΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των ενδιάμεσων ινιδίων σε μύες με μυοκαρδιοπάθεια
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των ενδιάμεσων ινιδίων σε μύες με μυοκαρδιοπάθεια
Περίληψη:
Σκοπός: Ο ρόλος των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τους εμβόλιμους δίσκους (ΕΔ) στη δομή και τη λειτουργία του κοιλιακού μυοκαρδίου έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά ο ρόλος τους στο στο ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδιάς παραμένει θολός. Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε την επίδραση των αλλαγών, των πρωτεϊνών αυτών, στη δομή και τη λειτουργία του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς και τις επιπτώσεις τους στην αρρυθμιογένεση στην αρρυθμιογόνο καρδιομυοπάθεια (ΑΜΚ).
Μέθοδοι και αποτελέσματα: Μελετώντας ποντίκια και ανθρώπινα δείγματα μυοκαρδίου, παρατηρήσαμε ότι η περιοχή του φλεβοκόμβου (ΦΚ) παρουσιάζει υψηλές ποσότητες δεσμίνης και δεσμοπλακίνης, σε δομές που ονομάζουμε «Πλάγιους Εμβόλιμους Δίσκους». Χρησιμοποιήσαμε ποντίκια με ανεπάρκεια της δεσμίνης (Des -/-) ως μοντέλο ΑΜΚ. Στο ΦΚ από Des -/- ποντίκια, οι ΠΕΔ μειώθηκαν και οι ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές αποκάλυψαν αυξημένο δυναμικό ηρεμίας και υψηλότερο ρυθμό διαστολικής εκπόλωσης, σε σύγκριση με ποντίκια άγριου τύπου (WT). Παρατηρήθηκε επίσης παρατεταμένη ενδοκολπική αγωγή σε Des -/- ποντίκια. H ανοδική ρύθμιση των καναλιών ICaT (Cav3.1 και Cav3.2) και η μείωση της έκφρασης του καναλιού HCN1 θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση αυτών των λειτουργικών διαφορών. Για να διερευνηθεί η αρρυθμιογένεση, η ηλεκτροκαρδιογραφική ανάλυση ποντικιών με ανεπάρκεια δεσμίνης αποκάλυψε σημαντική αύξηση των υπερκοιλιακών και κοιλιακών πρώιμων έκτακτων συστολών σε σύγκριση με τα ποντίκια WT. Η ανάλυση της μεταβλητότητας της καρδιακής συχνότητας, έδειξε μια επικράτηση της επενέργειας του συμπαθητικού συστήματος στα Des -/- ποντίκια που μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αρρυθμιογένεση.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το σύστημα αγωγής μπορεί να εμπλέκεται στην αρρυθμιογένεση στην ΑΜΚ μέσω δομικών και λειτουργικών ανωμαλιών στην περιοχή του ΦΚ. Αυτές οι μεταβολές μπορούν να ενισχυθούν από την επικράτηση του συμπαθητικού συστήματος στο μυοκάρδιο των Des -/- ποντικιών, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη αρρυθμιογένεση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αρρυθμιογόνος καρδιομυοπάθεια, εμβόλιμοι δίσκοι, δεσμίνη, ανάλυση μεταβλητότητας καρδιακής συχνότητας, ζωικά μοντέλα, κυτταροσκελετός, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
254
Αριθμός σελίδων:
144
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.