Ο ρόλος της εγκεφαλικής προστασίας στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2924000 190 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-08
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γιαννακόπουλος Τριαντάφυλλος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Γερουλάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Λιάπης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Μπρούντζος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Κακίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Λάζαρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Βερύκοκος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σπηλιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της εγκεφαλικής προστασίας στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της εγκεφαλικής προστασίας στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου
Περίληψη:
ΣΤΟΧΟΣ: Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση των συγκριμάτων που απομονώνονται σε συσκευές εμβολικής προστασίας (EPD) κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής της καρωτίδας με τοποθέτηση ενδονάρθηκα (CAS) και η πιθανή συσχέτισή της με την ηχογένεια της πλάκας και άλλους παράγοντες κινδύνου.

ΥΛΙΚΟ/ΜΕΘΟΔΟΙ: Από τον Ιούνιο 2010 έως και το Μάρτιο 2011, 51 διαδοχικοί ασθενείς (11 γυναίκες, μέση ηλικία 71,2 +/-7, 10 συμπτωματικοί) που υποβλήθηκαν σε 53 CAS συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την προοπτική μελέτη. Σε όλες τις περιπτώσεις κατεγράφη ο υπερηχογραφικός τύπος πλάκας κατά Gray-Weale (I-V, υποηχογενής έως υπερηχογενής). Χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος τύπος ενδονάρθηκα και φίλτρου EPD. Τα φίλτρα συλλέχθηκαν και μετά από μακροσκοπική αξιολόγηση εξετάστηκαν με τη χρήση της τεχνικής κυτταρολογίας υγρής φάσης (LBC) Thin-Prep®. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για δημοσιεύσεις που διερεύνησαν το φαινόμενο του μικροεμβολισμού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της CAS από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2016.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η τεχνική επιτυχία ήταν 100%. Τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου στις τριάντα ημέρες ήταν 1,8% (1/53) και 0% αντίστοιχα. Ορατά συγκρίματα εντοπίστηκαν σε 8 (15%) φίλτρα, ενώ η κυτταρολογία Thin-Prep® αποκάλυψε εμβολικό υλικό σε 30 φίλτρα (56,6%). Η παρουσία εμβόλων στο φίλτρο ήταν 2,38-φορές αυξημένη για κάθε αλλαγή κατηγορίας από πλάκες καρωτίδας τύπου ΙV σε τύπου Ι (OR=2,38, 95%CI=1,15-4,93). Αυτό παρέμεινε σε ισχύ ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και γνωστούς παράγοντες κινδύνου αθηροσκλήρυνσης (OR=2.26, 95%CI=1,02-5,02). Στην πολυπαραγοντική ανάλυση για τους παράγοντες κινδύνου η υπέρταση συσχετίστηκε με αυξημένη παρουσία συγκριμάτων στο φίλτρο EPD (OR=20,4, 95%CI=1,28- 326,1). Η χρονική απόσταση από το σύμπτωμα έως την CAS συσχετίστηκε αντιστρόφως με την ποσότητα συντριμμιών σε EPD (Spearman rho -0.716 p=0.02). Τριάντα οκτώ μελέτες ανακτήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση του φαινομένου του μικροεμβολισμού του εγκεφάλου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι υποηχογενείς πλάκες, η μικρότερη χρονική απόσταση από το τελευταίο σύμπτωμα και η υπέρταση συσχετίστηκαν με αυξημένη παρουσία εμβολικού υλικού στα φίλτρα της καρωτιδικής αγγειοπλαστικής. Ο κλινικά σιωπηλός μικροεμβολισμός του εγκεφάλου υπάρχει κατά την CAS και η σημασία του απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρωτιδική αγγειοπλαστική με ενδονάρθηκα, Καρωτιδική νόσος, Καρωτιδικό αθήρωμα, Καρωτιδική πλάκα, Φίλτρο εγκεφαλικής προστασίας, Εγκεφαλική προστασία , Εμβολικό υλικό, Εμβολικα συγκρίματα, Καρωτιδικός ενδονάρθηκας, Ενδαγγειακή αγγειοπλαστική καρωτίδας, Κυτταρολογία υγρής φάσης, ThinPrep
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
114
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ - ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο