Συσχέτιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου με την έκβαση ασθενών πασχόντων από διαβητικό πόδι

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924252 127 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δηλές Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κόκκινος Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου με την έκβαση ασθενών πασχόντων από διαβητικό πόδι
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου με την έκβαση ασθενών πασχόντων από διαβητικό πόδι
Περίληψη:
Ήδη εδώ και 3.500 χρόνια είναι καταγεγραμμένη στην Ανθρώπινη Ιστορία η πρώτη προσπάθεια κατανόησης του σακχαρώδους διαβήτη. Και δικαίως, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα εξαιρετικά συχνό και με μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα, ιδιαίτερα πριν την ευρεία χρήση της ινσουλίνης και των νέων φαρμακευτικών παραγόντων. Πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει άνω των 460 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, με σημαντική άνοδο αυτής της τιμής να προβλέπεται κατά τα επόμενα έτη.
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να διαφωτίσει ορισμένες πλευρές στην παθοφυσιολογία του διαβήτη, ιδιαιτέρως εκείνες που επιδρούν στην αγγειακή προσβολή με συνέπεια την εμφάνιση του διαβητικού ποδιού.
Στο γενικό μέρος, περιγράφεται η επίδραση της δυσλειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος και το πώς αυτή σταδιακά οδηγεί σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, γίνεται αναφορά σε ορισμένα αμινοξέα, η αυξημένη συγκέντρωση των οποίων φαίνεται να προηγείται της εμφάνισης του διαβήτη, καθώς και άλλων παραγόντων, γενετικών και μη, που παραδοσιακά σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη, όπως είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Επιπλέον αναφέρονται οι μείζονες επιδημιολογικοί παράγοντες κινδύνου καθώς και ο σύγχρονος ορισμός και τα διαγνωστικά κριτήρια του σακχαρώδους διαβήτη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.
Γίνεται απόπειρα μίας όσο το δυνατόν βαθύτερης αναφοράς και ανάλυσης των παραγόντων που επιδρούν στη δημιουργία των μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη, όπως είναι το αυξημένο οξειδωτικό stress, η ενεργοποίηση της οδού των πολυολών, η επίδραση των τελικών προϊόντων αυξημένης γλυκοζυλίωσης, η οδός της πρωτεϊνικής κινάσης και η ενεργοποίηση της εξοζαμίνης C.
Στη συνέχεια δίνεται ο ορισμός του διαβητικού ποδιού και σκιαγραφείται η αιτιοπαθογένειά του με αναφορά στο κλινικό φάσμα του και την υποκείμενη μικροβιολογία.
Στο ειδικό μέρος αναλύεται ο σκοπός της μελέτης μας, που είναι η καταγραφή των ασθενών του Διαβητολογικού Ιατρείου της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, η καταγραφή των ελκών αυτών που προέρχονται από βλάβες διαβητικού ποδιού και η καταγραφή συνυπαρχουσών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και καπνιστικής συνήθειας.
Παρατίθενται τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης που διεξήγαμε με αναφορά του προκύπτοντος περιγραφικού μοντέλου και των αναλυτικών παραμέτρων.
Βάσει της ανάλυσής μας διαπιστώνουμε ότι οι πάσχοντες από διαβητικό πόδι παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα για χειρότερη έκβαση του νοσήματός τους αν πάσχουν από υπέρταση καθώς και αν έχουν υιοθετήσει ενεργά ή στο παρελθόν την καπνιστική συνήθεια. Επίσης, αυξημένη πιθανότητα για χειρότερη έκβαση παρουσιάζουν και όσοι ασθενείς φέρουν μόνο μικροαγγειακές ή μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές.
Τα συμπεράσματά μας ελπίζουμε να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την επίδραση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στους ασθενείς με διαβητικό πόδι με σκοπό να μπορέσει να επιτευχθεί στο μέλλον πιο αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπισή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαβήτης, Διαβητικό Πόδι, Καρδιαγγειακοί Παράγοντες Κινδύνου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματική ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΛΕΣ-converted.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.