Exosomes as vehicles for immunotherapy in neurodegenerative diseases

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924732 165 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή Βιοϊατρική - Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες και Βιοκαινοτομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσαφαράς Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Βεκρέλλης, Ερευνητής Γ΄, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Εμμανουηλίδου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Exosomes as vehicles for immunotherapy in neurodegenerative diseases
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εξωσώματα ως μέσα ανοσοθεραπείας στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα
Περίληψη:
Η νόσος του Πάρκινσον (ΝΠ) είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων που βρίσκονται στην μέλαινα ουσία. Το κύριο παθολογικό γνώρισμα της νόσου είναι η συσσώρευση μεγάλων πρωτεϊνικών εγκλείστων, είτε στα κυτταρικά σώματα είτε στις εκφυλισμένες νευρικές απολήξεις, τα οποία ονομάζονται «σωμάτια Lewy». Το κύριο δομικό συστατικό αυτών των συσσωματωμάτων είναι η α-συνουκλεΐνη, μια μικρή προσυναπτική πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται σε γενετικό και βιοχημικό επίπεδο με την παθοφυσιολογία της νόσου, καθώς εμφανίζει αυξημένη τάση για λανθασμένη αναδίπλωση.
Τόσο στην ΝΠ όσο και σε άλλες συνουκλεοπάθειες, τα αυξημένα επίπεδα, η συσσωμάτωση και η έκκριση της α-συνουκλεΐνη στον εξωκυτταρικό χώρο συνιστούν κύριους παράγοντες για την μετάδοση της παθολογίας από κύτταρο σε κύτταρο, διασπείροντας την στην ενδογενή πρωτεΐνη. Αξιοσημείωτα η α-συνουκλεΐνη μπορεί εν μέρει να μεταδοθεί στο εξωκυτταρικό περιβάλλον, μέσω εξωσώματων. Τα εξωσώματα είναι μικρά ενδοκυτταρικά κυστίδια τα οποία εκκρίνονται στον εξωκυττάριο χώρο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διακυτταρική επικοινωνία, μέσω μεταφοράς και παράδοσης του μοριακού / βιοχημικού φορτίου τους.
Στην μελέτη μας στοχεύεουμε να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές βιοφυσικές και βιοχημικές ιδιότητες των εξωσωμάτων καθώς και την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν με την α-συνουκλεΐνη, ώστε να τα επεξεργαστούμε με τέτοιο τρόπο για να μεταφέρούν αντισώματα τα οποία στοχεύουν τις συσσωματωμένες μορφές της α-συνουκλεΐνης. Συγκεκριμένα, απομονώνουμε τα εξωσώματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο ποντικού και τα επωάσουμε με το SynO2 αντίσωμα, το οποίο στοχεύει ολιγομερείς μορφές της α-συνουκλεΐνης, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η ακεραιότητα των εξωσωμάτων επαληθεύηκε με ηλεκτρονική μικροσκοπία, ενώ η επαρκής δέσμευση του αντισώματος επιβεβαιώθηκε με ανοσοστύπωσης κατά western. Τα συνεδεμένα στα εξωσώματα αντισώματα χορηγήθηκαν in vitro, και παρακολουθείθηκε η πρόσληψή τους από τα κύτταρα-δέκτες καθώς και η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της α-συνουκλεΐνης. Ο απώτερος στόχος είναι η βελτιστοποίηση αυτής της προσέγγισης για την χρήση και in vivo, προκειμένου να επικυρωθεί η δυναμική τους ως θεραπευτικό εργαλείο. Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο για την ΝΠ αλλά και συναφείς συνουκλεοπάθειες, καθώς και για άλλες ασθένειες που χαρακτηρίζονται από την λανθασμένη αναδίπλωση πρωτεΐνών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εξωσώματα, Ανοσοθεραπεία, α-συνουκλεΐνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
331
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Manuscript_Tsafaras.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.