The role of robotics in cardiac surgery

Διπλωματική Εργασία uoadl:2925041 160 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δουλάμης Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Ι. Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Δημήτριος Δημητρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
The role of robotics in cardiac surgery
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της ρομποτικής χειρουργικής στην καρδιοχειρουργική
Περίληψη:
Εισαγωγή/Σκοπός: Η χρήση της τεχνολογίας και των εφαρμογών της ρομποτικής χειρουργικής στην καρδιοχειρουργική έχουν καταστήσει εφικτή την πρόσβαση στην θωρακική κοιλότητα με την αποφυγή στερνοτομής. Δεδομένης της πολλά υποσχόμενης υπάρχουσας βιβλιογραφίας, πραγματοποιήσαμε μία συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τις εφαρμογές και την θνητότητα που σχετίζονται με τη ρομποτική καρδιοχειρουργική.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα των ακολούθων μηχανών αναζήτησης: Pubmed και Cochrane με την χρήση των εξής ορολογιών: «ρομποτική», «καρδιοχειρουργική» και «χειρουργείο καρδιάς». Μόνο μελέτες ρομποτικής καρδιοχειρουργικής με τουλάχιστον 10 ασθενείς και που ανέφεραν αποτελέσματα για περιεγχειρητική θνητότητα συμπεριελήφθησαν στην εν λόγω ανάλυση.

Αποτελέσματα: Συνολικά 28 μελέτες συμπεριελήφθησαν και παρουσιάζουν δεδομένα για 5.993 ασθενείς με μέση ηλικία τα 59,8 έτη. Σχεδόν ένας στου δύο ασθενείς (49,2%) υπεβλήθη σε ρομποτική αορτοστεφανιαία παράκαμψη, ενώ σχεδόν το άλλο μισό των ασθενών (49,9%) υπεβλήθη σε ρομποτική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας. Η μέση θνητότητα κατά τις πρώτες 30 μέρες μετεγχειρητικά ήταν 0,7% και κυμαινόταν από 0% μέχρι 0,8% ανεξαρτήτως τύπου χειρουργείου, ενώ η θνητότητα και την περίοδο παρακολούθησης των ασθενών μετά το πέρας της νοσηλείας τους ήταν κατά μέσο όρο 0,8% και κυμαινόταν από 0% έως 1% για μέσο χρόνο παρακολούθησης 40.1 μήνες.

Συμπεράσματα: Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι εφαρμογές της ρομποτικής καρδιοχειρουργικής έχει προσφέρει μία ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική στις παραδοσιακές τεχνικές χειρουργικής. Ωστόσο, χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να διαφωτιστούν όλες οι πτυχές της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομποτική καρδιοχειρουργική, Ρομποτικά υποβοηθούμενη, Ενδοσκοπική
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
36
DIPLOMATIKI DOULAMIS.pdf (662 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο