Development and validation of a HPLC-ESI-QTOF-MS method for the determination of phenolic content in olive leaves

Διπλωματική Εργασία uoadl:2925464 154 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ευστρατίου Ελβίρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, Καθηγητής Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Προεστός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Γκίκας, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development and validation of a HPLC-ESI-QTOF-MS method for the determination of phenolic content in olive leaves
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό φαινολικού περιεχομένου σε δείγματα φύλλων ελιάς με HPLC-ESI-QTOF-MS
Περίληψη:
Το ελαιόδεντρο (Olea europaea L.) είναι ένα μικρό δέντρο που συναντάται κυρίως σε χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης και το οποίο καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων με σκοπό την παραγωγή ελιών και ελαιόλαδου. Επίσης, τα φύλλα ελίας χρησιμοποιούνταν σαν γιατροσόφι στην αρχαιότητα λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες , σε πολλές έρευνες έχει αποδειχθεί η αντιυπερτασική, αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και υποχοληστερολαιμική δράση του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς. Τα περισσότερα οφέλη των φύλλων ελιάς στην υγεία αποδίδονται κυρίως στο υψηλό βιοδραστικό τους περιεχόμενο. Το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και εταιρειών να χαρακτηρίσουν το φαινολικό προφίλ των φύλλων ελιάς αυξάνεται συνεχώς με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή τους στην βιομηχανία φαρμάκων , τροφίμων και καλλυντικών.
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανάπτυξη και επικύρωση μιας μεθόδου για τον προσδιορισμό φαινολικού περιεχομένου σε φύλλα ελιάς με χρήση HPLC-ESI-QTOF-MS. Για την ανάπτυξη της μεθόδου, ακολουθήθηκε μια γενικευμένη προκατεργασία δείγματος και εξετάστηκαν τρεις διαφορετικοί παράγοντες : η μέθοδος ξήρανσης, η αναλογία δείγματος/εκχυλιστικού και η σύσταση του εκχυλιστικού. Η βελτιστοποιημένη μέθοδος περιλαμβάνει ζύγιση 0.25g δείγματος, ξήρανση με τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων και εκχύλιση με μεθανόλη/νερό (80:20). Στη συνέχεια η ανεπτυγμένη μέθοδος, επικυρώθηκε με βάση τα χαρακτηριστικά ποιότητας των νέων μεθόδων και περιλαμβάνει την γραμμικότητα, την ευαισθησία, την ορθότητα, την ακρίβεια καθώς και την επίδραση της μήτρας. Τα χαρακτηριστικά της ανεπτυγμένης μεθόδου αξιολογήθηκαν με την χρήση εμβολιασμένων δειγμάτων με αντιπροσωπευτικούς αναλύτες από διάφορες ομάδες ενώσεων, για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα πρότυπα αναφοράς.
Στη συνέχεια η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση 24 δειγμάτων φύλλων ελιάς που συλλέχθηκαν στο νησί της Λέσβου και ανήκουν σε δύο διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες : την αδραμυτιανή και την κολοβή με σκοπό να πραγματοποιηθεί αναγνώριση και ποσοτικοποίηση των διαφορετικών φαινολικών ενώσεων. Η στοχευμένη σάρωση ενώσεων βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια ταυτοποίησης ενώ η ποσοτικοποίηση έγινε με την μέθοδο προσθήκης γνωστής ποσότητας στην μήτρα( εκχύλισμα φύλλων ελίας).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Aνάπτυξη μεθόδου, Φαινολικό περιεχόμενο, Φύλλα ελιάς, Εκμετάλλευση , HPLC-ESI-QTOF-MS, Στοχευμένη σάρωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
114
Διπλωματική Εργασία_ Ελβίρα Ευστρατίου_.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο