Πειραματική διδασκαλία της διάλυσης στην Α’ Λυκείου: Μια Διδακτική Πρόταση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2925772 152 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αλεφαντή Μελίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μεθενίτης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Θωμάς Μαυρομούστακος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Νίκος Ψαρουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πειραματική διδασκαλία της διάλυσης στην Α’ Λυκείου: Μια Διδακτική Πρόταση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πειραματική διδασκαλία της διάλυσης στην Α’ Λυκείου: Μια Διδακτική Πρόταση
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία προχωρήσαμε στον σχεδιασμό μιας Διδακτικής Πρότασης για τη διδασκαλία της επανάληψης της Διάλυσης στην Α’ Λυκείου. Επαναλαμβάνοντας κομβικά σημεία της διδαχθείσας ύλης της διάλυσης στη Β’ Γυμνασίου και με βάση παρανοήσεις μαθητών που έχουν εντοπιστεί από προηγούμενες μελέτες, σχεδιάσαμε μια τρίωρη πειραματική διδασκαλία βασισμένη στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο.
Η Διδακτική Πρόταση περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες οι οποίες είτε εκτελούνται από τον διδάσκοντα ως πειράματα επίδειξης είτε εκτελούνται από τους μαθητές σε συνεργατικές ομάδες. Η τάξη διαμορφώθηκε σε μία διάταξη κατά την οποία κεντρικό ρόλο στη διδακτική πράξη έχουν οι τετράδες μαθητών οι οποίες επιδιώχθηκε να συζητούν και να αλληλεπιδρούν σε πολλές φάσεις του μαθήματος. Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε εμπλουτίστηκε με διαφάνειες παρουσίασης και φύλλα εργασίας με οδηγίες και ερωτήσεις.
Δημιουργήθηκε pre-post test για την αξιολόγηση της Διδακτικής Πρότασης σε περιβάλλον τάξης. Αν και είχαν γίνει όλες οι ανάλογες προετοιμασίες, δεν κατέστη εφικτή η πιλοτική υλοποίηση της Πρότασης λόγω της πανδημίας Covid19 και αντ’ αυτού δημιουργήθηκε επιπλέον εναλλακτικό υλικό για μελλοντική χρήση από τους εκπαιδευτικούς.
Συμπερασματικά, η παρούσα εργασία συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας διδασκαλία της διάλυσης αξιοποιώντας διδακτικές στρατηγικές και μεθόδους που βιβλιογραφικά φαίνεται πως βελτιώνουν την κατανόηση των μαθητών, αυξάνουν τα κίνητρά τους και αποδίδουν. Παράλληλα καταγράφηκαν και οι περιορισμοί που εντοπίστηκαν κατά τη δημιουργία της Πρότασης και που σχετίζονται κυρίως με τον περιορισμένο χρόνο διδασκαλίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διάλυση, διδακτική παρέμβαση, παρανοήσεις, εργαστηριακές δραστηριότητες, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
109
Αριθμός σελίδων:
149
Αλεφαντή_Διπλωματική Εργασία.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο