Περιβάλλοντα Τηλεκπαίδευσης & Τηλεξέτασης – Η περίπτωση του e-Class

Διπλωματική Εργασία uoadl:2925825 165 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λαμπαδίτης Γιάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγορίτσα Γόγουλου, ΕΔΙΠ, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Περιβάλλοντα Τηλεκπαίδευσης & Τηλεξέτασης – Η περίπτωση του e-Class
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Περιβάλλοντα Τηλεκπαίδευσης & Τηλεξέτασης – Η περίπτωση του e-Class
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την παρουσίαση περιβαλλόντων Τηλεκπαίδευσης, Τηλεξέτασης και διαδικτυακής επιτήρησης, καθώς και την κατασκευή δύο Γραμμών Μάθησης με παρόμοιο εκπαιδευτικό υλικό αλλά διαφορετική δομή, προκειμένου να αξιολογηθούν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις για ένα σύνολο φοιτητών.
Μια πληθώρα πλατφορμών και εργαλείων είναι διαθέσιμα παγκοσμίως για την κάλυψη των αναγκών Σύγχρονης και Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης, Τηλεξέτασης και διαδικτυακής επιτήρησης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη ραγδαία ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και της αύξησης των δυνατοτήτων τους. Οι πλατφόρμες Τηλεκπαίδευσης, εκτός από κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά, προσφέρουν και χαρακτηριστικά τα οποία διαφέρουν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πλατφόρμες Τηλεξέτασης και τα εργαλεία διαδικτυακής επιτήρησης. Η επιλογή της πλατφόρμας και του εργαλείου που θα αξιοποιηθούν εξαρτάται από τις ανάγκες που επιθυμεί να καλύψει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος.
Στο πλαίσιο αξιοποίησης της πλατφόρμας Ασύγχρονης Εκπαίδευσης ανοικτού κώδικα e-Class στο μεταπτυχιακό μάθημα «Σχεδίαση και χρήση περιβαλλόντων η-μάθησης», αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί το εργαλείο της Γραμμής Μάθησης. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν δύο Γραμμές Μάθησης, με παρόμοιο εκπαιδευτικό υλικό αλλά διαφορετική δομή, προκειμένου να αξιολογηθούν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις για ένα σύνολο φοιτητών. Το περιεχόμενο των Γραμμών Μάθησης είναι βασισμένο στο υλικό και τους μαθησιακούς στόχους του μαθήματος. Στην πρώτη Γραμμή Μάθησης η κάθε θεματική ενότητα περιέχει ολόκληρο το υλικό που της αντιστοιχεί (ερωτήσεις Σωστού – Λάθους, Πολλαπλής Επιλογής, Αντιστοίχισης και δραστηριότητες συζήτησης ή ανάπτυξης). Η δεύτερη Γραμμή Μάθησης είναι χωρισμένη σε δύο επιμέρους Γραμμές Μάθησης, όπου η πρώτη αποτελείται από τις δραστηριότητες συζήτησης ή ανάπτυξης που αντιστοιχούν σε κάθε θεματική ενότητα και η δεύτερη από τις ερωτήσεις Σωστού – Λάθους, Πολλαπλής Επιλογής και Αντιστοίχισης που αντιστοιχούν στην κάθε θεματική ενότητα. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες όπου η καθεμία εκπόνησε μια Γραμμή Μάθησης. Ακολούθως, τους ζητήθηκε να σχολιάσουν γραπτώς (α) για το εάν το περιεχόμενο της Γραμμής Μάθησης ήταν χρήσιμο για την κατανόηση των εννοιών της ενότητας και να προτείνουν τυχόν βελτιώσεις στο υλικό, και (β) για το εάν η ακολουθία του υλικού, των δραστηριοτήτων και η εκπόνηση των ασκήσεων της αντίστοιχης Γραμμής Μάθησης την οποία είχαν αναλάβει, ήταν ικανοποιητική ή αποπροσανατολιστική και να προτείνουν στο τέλος τη σειρά που θα τους ικανοποιούσε.
Για τον σχεδιασμό των ερωτήσεων και την κατασκευή των Γραμμών Μάθησης χρησιμοποιήσαμε και βασιστήκαμε στη θεωρία κατανόησης κειμένου του Kintsch η οποία διακρίνεται σε δύο επίπεδα, το επίπεδο κειμένου και το επίπεδο εγκαθίδρυσης.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φοιτητών κατέδειξαν την ανάγκη για παροχή περισσότερου υλικού ανάπτυξης θεωρίας καθώς και συνοδών ερωτήσεων και για τις δύο Γραμμές Μάθησης. Ακολούθως για την πρώτη Γραμμή Μάθησης, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ακολουθία του υλικού, των δραστηριοτήτων και η εκπόνηση
των ασκήσεων ήταν ικανοποιητική, ενώ για τη δεύτερη Γραμμή Μάθησης το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 66,6%.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Γραμμή Μάθησης, Εκπαιδευτικό υλικό, Τηλεκπαίδευση, Τηλεξέταση, Θεωρία Kintsch
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
137
IOANNIS LAMPADITIS THESIS.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο