Ανοσοϊστοχημικές τεχνικές μέθοδοι ανίχνευσης των βιοδεικτών ALK και PDL-1 στην στοχεύουσα θεραπεία καρκινοπαθών πνεύμονα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2926767 158 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικοπαθολογοανατομική θεώρηση των νεοπλασιών του ανθρώπου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-02
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαδούλα Χριστιάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρικη Σχολη, ΕΚΠΑ
Θυμαρά Ειρήνη, Καθηγήτρια, Ιατρικη Σχολη, ΕΚΠΑ
Σακελλαρίου Στρατηγουλα, Καθηγητρια, Ιατρικη Σχολη, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανοσοϊστοχημικές τεχνικές μέθοδοι ανίχνευσης των βιοδεικτών ALK και PDL-1 στην στοχεύουσα θεραπεία καρκινοπαθών πνεύμονα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοσοϊστοχημικές τεχνικές μέθοδοι ανίχνευσης των βιοδεικτών ALK και PDL-1 στην στοχεύουσα θεραπεία καρκινοπαθών πνεύμονα
Περίληψη:
Επανάσταση στην αντιμετώπιση του τόσο συχνού και θανατηφόρου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα φέρνει η ανοσοθεραπεία με την δημιουργία νέων φαρμάκων- αναστολέων του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου και σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της χημειοθεραπείας, αποτελώντας θεραπεία-ορόσημο για μία μερίδα καρκινοπαθών. Τα φάρμακα αυτά, αντί να επιτίθενται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνουν τα Τ κύτταρα του ίδιου του σώματος, τους «φύλακες» του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να καταπολεμήσουν την κακοήθεια. Παράλληλα, οι ασθενείς παρουσιάζουν ένα αισθητά καλύτερο επίπεδο επιβίωσης καθώς δεν εμφανίζουν όλες τις τοξικές παρενέργειες οι οποίες συνοδεύουν τις χημειοθεραπείες, οι οποίες αποτελούν μία «παραδοσιακή» οδό θεραπείας του καρκίνου αλλά είναι ευρέως γνωστό πια πως ωφελούν μόνο μία μικρή μερίδα ασθενών. Η σύγχρονη ανοσοθεραπεία έχει εκμεταλλευθεί αυτή τη γνώση και με τη βοήθεια της κλινικής έρευνας έχει αποδειχθεί ο νέος πυλώνας στη θεραπεία του καρκίνου, η οποία έχει αποδείξει σημαντική αύξηση στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη νόσου και στην ολική επιβίωση.
Ο στόχος της ανοσοθεραπείας είναι να αυξηθεί η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να προκληθεί μια πιο αποτελεσματική αντικαρκινική αντίδραση.
Η αρχική συστηματική θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν χαρακτηριστικά όπως τον ιστολογικό υπότυπο, τα μοριακά χαρακτηριστικά του όγκου, την ηλικία, το δείκτη γενικής κατάστασης του ασθενούς, τις συνοσηρότητες και τις προτιμήσεις του ασθενούς.
H ανοσοθεραπεία έθεσε τις έννοιες συνοδός και επικουρική διαγνωστική διαδικασία (complimentary and companion diagnostic procedure) κατά τις οποίες έχουν καθοριστεί για κάθε δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε ασθενή, συγκεκριμένη ανοσοϊστοχημική διαδικασία βασιζόμενη σε μοναδικό αντίσωμα, παλτφόρμα ανοσοϊστοχημείας, ερμηνευτικό πρωτόκολλο και μάρτυρες. Η διαδικασία αυτή είτε είναι απαραίτητη για την έναρξη της θεραπείας είτε χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την εκτίμηση του όφελους στη θεραπεία.
Παρατηρήθηκε επίσης στο NSCLC, ότι μικρή αντιστροφή εντός του χρωμοσώματος 2p προκαλεί ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας χιμαιρικής πρωτεΐνης, η οποία έχει ουσιώδη δραστηριότητα ALK κινάσης, σημαντική στην ογκογένεση. Η θεραπεία με αναστολέα ALK, παρ’όλο που δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση της συνολικής επιβίωσης, εμφάνισε σημαντική ανταπόκριση και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου. Για την αναγνώριση των ασθενών που θα οφεληθούν από την θεραπεία χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση αναδιατάξεων του ALK. Αυτό γίνεται με την ανάλυση CDx ALK (D5F3) ανοσοϊστοχημικά και σε μοριακό επίπεδο με in situ υβριδισμό. Να τονιστεί πως η εξελισσόμενη πρόοδος σε ανοσοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία βασίζεται σε τεκμηριωμένες διαγνωστικές διαδικασίες με αυστηρά πρωτόκολλα χρώσης, έτοιμα προς χρήση αντισώματα, συνεχή ποιοτικό έλεγχο με μάρτυρες και ειδικούς αλγόριθμους αξιολόγησης και εκτίμησης της χρώσης, όλα γενόμενα από εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ALK,PDL-1, Καρκίνος του πνεύμονα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
57
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΑΠΑΔΟΥΛΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.