Ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων με πολυπαραμετρική κυτταρομετρία ροής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2926864 165 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Βιοχημεία - Μοριακή Διαγνωστική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-02
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Στρατή Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευρύκλεια Λιανίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων με πολυπαραμετρική κυτταρομετρία ροής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση κυκλολφορούντων καρκινικών κυττάρων με πολυπαραμετρική κυτταρομετρία ροής
Περίληψη:
Ο μεταστατικός καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Κατά τη διαδικασία της μετάστασης, αποκόπτονται κύτταρα από τον πρωτογενή όγκο και μέσω της κυκλοφορίας μεταφέρονται και εγκαθίστανται σε απομακρυσμένα όργανα. Η ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (CTCs), μπορεί να βοηθήσει στην πρόγνωση της πορείας των ασθενών με καρκίνο, στην ανάπτυξη καινούργιων θεραπευτικών φαρμάκων και στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία.

Τα CTCs αποτελούν σπάνια συμβάντα και ανιχνεύονται στο περιφερικό αίμα σε συγκεντρώσεις του ενός κυττάρου ανά 106 λευκοκύτταρα, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός τους προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθησία της μεθόδου στα απαιτούμενα όρια.

Η απομόνωση των CTCs γίνεται με μεθόδους που βασίζονται είτε στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κυττάρων (μέγεθος, πυκνότητα, ηλεκτρικά φορτία, παραμόρφωση) είτε σύμφωνα με τα μόρια που εκφράζουν στην επιφάνεια ή στο κυτταρόπλασμά τους.
Για την ανίχνευση των CTCs χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως η κυτταρομετρία ροής και η RT-qPCR. Η κυτταρομετρία ροής βασίζεται στην ανίχνευση ολόκληρου του κυττάρου με τη χρήση ειδικών δεικτών, που αναγνωρίζουν πρωτεΐνες της επιφάνειας ή κυτταροπλασματικές, ενώ η RT-QPCR βασίζεται στην ανίχνευση νουκλεϊνικών οξέων.

Στην παρούσα εργασία έγινε εμβολιασμός καρκινικών κυττάρων σε ολικό αίμα για σύγκριση διαφόρων μεθόδων απομόνωσης των CTCs χρησιμοποιώντας ως μέθοδο ανίχνευσης την κυτταρομετρία ροής. Τέλος η μέθοδος απομόνωσης με την μεγαλύτερη ειδικότητα εφαρμόστηκε σε δείγματα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και σε δείγματα υγιών εθελοντών, για την ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα τα δείγματα αυτά μελετήθηκαν και με μοριακές μεθόδους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα, κυτταρομετρία ροής
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
103
Ανίχνευση κυκλοφρούντων καρκινικών κυττάρων με πολυπαραμετρική κυτταρομετρία ροής.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο