«Αιτιακές Αποδοσεις και Αυτοαποτελεσματικότητα Εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής σε Μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2927382 215 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Ψυχολογίας στη σχολική κοινότητα
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπέλλου Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φωτεινή Πολυχρόνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α (επόπτρια)
Παναγιώτης Λιανός, Διδάκτωρ, Τμήμα Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α. (μέλος)
Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α. (μέλος)
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Αιτιακές Αποδοσεις και Αυτοαποτελεσματικότητα Εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής σε Μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Αιτιακές Αποδοσεις και Αυτοαποτελεσματικότητα Εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής σε Μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες»
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα διερευνά τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής σχετικά με τις αιτίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών σε μαθητές του Δημοτικού. Παράλληλα εξετάζονται οι πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής, καθώς επίσης και η σχέση ανάμεσα στις αιτιακές αποδόσεις και τις πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Το δείγμα αποτέλεσαν 120 άντρες και γυναίκες εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που εργάζονται σε ειδικά και γενικά πλαίσια και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Τα μέσα συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η Κλίμακα Πεποιθήσεων Αυτοαποτελεσματικότητας (Tschannen- Moran & WoolfolkHoy, 2001), η Κλίμακα των Αιτιακών Αποδόσεων (Brady & Woolfson, 2008) και ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις δημογραφικού χαρακτήρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις τρεις ομάδες εκπαιδευτικών, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν διαφορές μεταξύ των δύο υποομάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής τείνουν να αποδίδουν πιο συχνά τις αιτίες των μαθησιακών δυσκολιών σε εξωτερικούς, μεταβαλλόμενους και μη ελέγξιμους από τους μαθητές, παράγοντες από ότι οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Επίσης, οι πρώτοι φαίνεται να βαθμολογούν με πιο θετικό τρόπο τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης από ότι οι δεύτεροι. Τέλος, βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στις πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότης και των αιτιακών αποδόσεων με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής να σημειώνουν υψηλότερες τιμές αυτοαποτελεσματικότητας, αποδίδοντας τους αιτιολογικούς παράγοντες των δυσκολιών των μαθητών σε εξωτερικούς, μεταβλητούς ελέγξιμους από τους άλλους, παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
αυτοαποτελεσματικότητα, αιτιακές αποδόσεις, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
87
Διπλωματική Εργασία Μπέλλου Ευαγγελία (2).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο