Συγκριτική αξιολόγηση αλγορίθμων ομαδοποίησης εφαρμοσμένοι σε βιολογικά δίκτυα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2927426 149 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοπληροφορική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-08
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παμπάλου Ανδρομάχη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παντελής Μπάγκος, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική αξιολόγηση αλγορίθμων ομαδοποίησης εφαρμοσμένοι σε βιολογικά δίκτυα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική αξιολόγηση αλγορίθμων ομαδοποίησης εφαρμοσμένοι σε βιολογικά δίκτυα
Περίληψη:
Η λειτουργία ενός οργανισμού σε μοριακό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αλληλεπιδράσεις των μακρομορίων αυτού. Η δημιουργία συμπλόκων πρωτεϊνών αποτελούν βασική μονάδα, υπεύθυνη για ποικίλους βιολογικούς μηχανισμούς μέσα στο κύτταρο. Ο προσδιορισμός, επομένως, των συγκεκριμένων αλληλεπιδράσεων καθίσταται απαραίτητος για την αποσαφήνιση τόσο της δομικής όσο και της λειτουργικής οργάνωσης των έμβιων όντων. Τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια εύρεσης αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών – πρωτεϊνών (PPIs) περιοριζόταν σε πειραματικές μεθόδους, οι οποίες όμως, ερευνούσαν μικρά σύνολα πρωτεϊνών. Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην ανάπτυξη μεθόδων υψηλής απόδοσης, οι επιστήμονες έχουν στην διάθεσή τους σημαντικό όγκο δεδομένων, τον οποίο μπορούν με την χρήση υπολογιστικών μεθόδων, όπως η κατασκευή δικτύων αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών – πρωτεϊνών (PPINs), να επεξεργαστούν, ώστε να εξάγουν σύμπλοκα πρωτεϊνών με πιθανή βιολογική σημασία.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανασκόπηση και αξιολόγηση διαδεδομένων στην βιβλιογραφία αλγορίθμων ομαδοποίησης, οι οποίοι εφαρμόζονται σε βιολογικά δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε δίκτυα αλληλεπίδρασης πρωτεΐνης – πρωτεΐνης, για την εύρεση συμπλόκων πρωτεϊνών. Πρώτο στάδιο για την επίτευξη αυτού αποτελεί η εκτενής μελέτη βάσεων δεδομένων σχετικές με αλληλεπιδράσεις τέτοιου τύπου και η επιλογή εξ αυτών αντιπροσωπευτικών συνόλων δεδομένων συσχετίσεων. Στην συνέχεια, με την χρήση των συνόλων αυτών και των αντίστοιχων δικτύων που παράγουν, θα εκτελεστούν οι υπό μελέτη αλγόριθμοι ομαδοποίησης: Affinity Propagation, ClusterONE, MCL, MCODE, NCMine, SPICi. Ακολούθως τα αποτελέσματα που θα παραχθούν θα υποστούν στατιστικό έλεγχο, ώστε να βρεθεί η αξιοπιστία των δεδομένων που προέκυψαν, μέσω της σύγκρισης τόσο μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαφορετικών αλγορίθμων, όσο και με ήδη γνωστά δεδομένα σχετικά με πρωτεϊνικά σύμπλοκα. Διαμέσου της μελέτης αυτής θα είναι εφικτός ο προσδιορισμός των αλγορίθμων αυτών που αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, και επομένως θα υπάρξει η δυνατότητα για πιο αποτελεσματική, μελλοντική, ανάπτυξη ερευνών ανάλυσης συσχετίσεων πρωτεϊνών με άλλες πρωτεΐνες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκτυα αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών – πρωτεϊνών, συσχετίσεις πρωτεϊνών – πρωτεϊνών, βιολογικά δίκτυα, αλγόριθμοι ομαδοποίησης, συγκριτική αξιολόγηση μεθόδων ομαδοποίησης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
160
Διπλωματική Εργασία -Παμπάλου Ανδρομάχη.pdf (15 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο