Θεραπευτική άσκηση στο νερό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2927659 159 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θεραπευτική-Ιαματική Άσκηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαιωάννου Βασίλειος-Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φιλίππου Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριδάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεραπευτική άσκηση στο νερό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεραπευτική άσκηση στο νερό
Περίληψη:
Η προσοχή των ερευνητών έχει στραφεί στην εύρεση εναλλακτικών μεθόδων άσκηση, προσδίδοντας τους μάλιστα και θεραπευτικό χαρακτήρα. Η άσκηση σε υδάτινο περιβάλλον έχει εισαχθεί εδώ και κάποια χρόνια στο σύνολο των επιλογών άθλησης του γενικού πληθυσμού, καθώς τα διάφορα χαρακτηριστικά και οι επιδράσεις στον οργανισμό έχουν διασαφηνιστεί στη βιβλιογραφία. Τόσο από τη σύγκριση της χερσαίας άσκησης με την άσκηση στο νερό, όσο και από την ανάλυση των διαφόρων τύπων υδάτινης άσκησης προκύπτουν δεδομένα που συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου ωφέλειας που αντιστοιχεί στην κάθε περίπτωση.
Πέραν της επακόλουθης επίδρασης που έχει ως τρόπος εκγύμνασης, η άσκηση στο νερό μπορεί να θεωρηθεί και θεραπευτικό μέσο σε ορισμένες περιπτώσεις. Λόγω της φύσης του υδάτινου στοιχείου που συνοδεύει τον συγκεκριμένο είδος άσκησης, επέρχονται διαφορές στον βαθμό επηρεασμού των βιολογικών δεικτών, των φυσιολογικών και βιομηχανικών αποκρίσεων, του επιπέδου εκδήλωσης πόνου και εν τέλη της ποιότητας ζωής, σχετικά με άλλα είδη άθλησης. Το θεραπευτικό υπόβαθρο της άσκησης στο νερό εντοπίζεται κυρίως σε ομάδες ατόμων με μυοσκελετικές παθήσεις. Το μειωμένο φορτίο και οι βελτιώσεις από την άσκηση στο νερό που οφείλονται στις επιπτώσεις της εμβάπτισης και των υδροδυναμικών αρχών, λειτουργούν θετικά στην έκβαση των μυοσκελετικών νόσων κυρίως μετρούμενα με βάση της εκδήλωσης του πόνου και της μείωσης της λειτουργικότητας.
Συνολικά, η “υγρή” άσκηση συνίσταται και χρησιμοποιείται ως μια εναλλακτική μέθοδο ειδικά σε καταστάσεις που το έδαφος είναι απαγορευτικό ή δεν συνοδεύει τη βέλτιστη εκδοχή, εμφανίζοντας παράλληλα ευεργετικά ευρήματα στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων κατατάσσοντάς την έτσι ως μια μορφή θεραπείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσκηση στο νερό, Θεραπευτική άσκηση, Υδροθεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
59
Θεραπευτική άσκηση στο νερό.pdf (722 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο