Η ωρίμανση της μη ειδικής ανοσίας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2928469 128 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γεωργούντζου Αναστασία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Ξεπαπαδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Καδίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασία Γαρούφη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σπυρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βάρτζελης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ωρίμανση της μη ειδικής ανοσίας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ωρίμανση της μη ειδικής ανοσίας
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη εξέτασε παραμέτρους που αφορούν την ωρίμανση της φυσικής ή μη ειδικής ανοσίας από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση, τόσο σε υγιή όσο και σε ατοπικά- αλλεργικά άτομα.
Διαπιστώθηκαν καταρχάς σημαντικές με την ηλικία μειώσεις στο συνολικό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σε υγιείς και ατοπικούς, αλλά και στους πληθυσμούς κυττάρων που συμμετέχουν στη μη ειδική ανοσία, όπως τα ηωσινόφιλα (σε υγιείς και ατοπικούς) και τα μονοκύτταρα (στους ατοπικούς). Οι σημαντικότερες μεταβολές φαίνεται ότι συμβαίνουν κατά κύριο λόγο μετά τον 1ο χρόνο ζωής. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός ηωσινοφίλων στα ατοπικά- αλλεργικά παιδιά μετά την ηλικία των 4 ετών, γεγονός που συνέπεσε με την έναρξη των αναπνευστικών αλλεργιών. Αντιθέτως, βρέθηκε αυξημένος αριθμός μονοκυττάρων στους υγιείς στην ηλικιακή ομάδα 10-18 ετών.
Σε ό,τι αφορά τις TLR- επαγόμενες απαντήσεις κυτταροκινών σε μικροβιακά (TLR4) και ιογενή (TLR3 & TLR7/8) ερεθίσματα διαπιστώθηκε με την παρούσα μελέτη μεταβολή- ωρίμανση με την ηλικία στην ικανότητα σύνθεσης μιας πλειάδας μορίων από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση. Το είδος της μεταβολής (αύξηση ή μείωση) και ο ρυθμός που αυτή επιτελείται φαίνεται ότι ποικίλλει ανάλογα με το TLR μονοπάτι και το μόριο που μελετάται. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ωρίμανση- αύξηση με την ηλικία στην παραγωγή i) φλεγμονωδών κυτταροκινών (TNF-α – TLR3) (IL-1β – TLR3 & TLR7/8) ii) Th1 κυτταροκινών (IL-12 – TLR7/8) (IFN-γ ‒ TLR3, TLR4 & TLR7/8) iii) χημειοκινών (MIP-1β ‒ TLR3, TLR4 & TLR7/8) (MCP-3, IP-10 ‒ TLR7/8) iv) αντιφλεγμονωδών μορίων (IL-10 ‒ TLR3, TLR4 & TLR7/8). Αντιθέτως, δείχθηκε μείωση με την ηλικία στην TLR4- επαγόμενη παραγωγή της χημειοκίνης MDC.
Οι παρατηρούμενες μεταβολές από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση αφορούσαν κυρίως τους υγιείς, καθώς στα ατοπικά- αλλεργικά άτομα παρατηρήθηκε ωρίμανση μόνο στην ικανότητα σύνθεσης IL-10 για όλες τις TLR οδούς που μελετήθηκαν και μείωση στην παραγωγή MDC κατόπιν TLR4 διέγερσης. Συνεπώς, η ατοπία συσχετίστηκε με αποκλίσεις από τη φυσιολογική ωρίμανση των TLR3, TLR4 και 7/8- εξαρτώμενων απαντήσεων, γεγονός που φαίνεται να συμβαδίζει και με την παρατηρούμενη στη μελέτη μας αυξημένη επιρρέπεια των ατοπικών σε ιογενείς λοιμώξεις, ιδίως του αναπνευστικού συστήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μη ειδική ανοσία, Φυσική ανοσία, Ωρίμανση ανοσοποιητικού συστήματος, Υποδοχείς τύπου Toll, Κυτταροκίνες, Χημειοκίνες, Λευκοκυτταρικοί πληθυσμοί, Ατοπία, Λοιμώξεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
398
Αριθμός σελίδων:
198
ΓΕΩΡΓΟΥΝΤΖΟΥ.PhD.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο