Πρώιμη κινητοποίηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συστηματική Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929346 134 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια-Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-26
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πετράς Σταύρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντ. Κουτσούκου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ν. Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ι. Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρώιμη κινητοποίηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συστηματική Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρώιμη κινητοποίηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συστηματική Ανασκόπηση
Περίληψη:
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει κατανοητό πως τόσο η κρίσιμη νόσος όσο και η νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι δυνατό να προκαλέσουν ελλείματα, κινητικά, γνωσιακά και ψυχολογικά, των οποίων οι επιπτώσεις στη λειτουργική ικανότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και χρόνια. Για το λόγο αυτό, στόχο της θεραπείας των ασθενών δεν αποτελεί μόνο η επιβίωση τους, αλλά και η επιστροφή τους στην προ κρίσιμης νόσου λειτουργική κατάσταση.
Η παρούσα εργασία αποτελεί συστηματική ανασκόπηση της αρθρογραφίας με σκοπό τη διερεύνηση των επιδράσεων της πρώιμης κινητοποίησης στη λειτουργική ικανότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών, στη νοσηρότητα και θνητότητα τους, στο χρόνο παραμονής τους στη ΜΕΘ και το νοσοκομείο, καθώς και στην ποιότητας ζωής τους μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε περιλάμβανε την αναζήτηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών μελετών μέσω των βάσεων δεδομένων Pubmed, Cochrane Library και PEDro (Physiotherapy Evidence Database) για την περίοδο 2000-2019. Κριτήρια για την επιλογή και συμπερίληψή των μελετών αποτέλεσαν η πραγματοποίηση τους σε ενήλικες ασθενείς (≥18 ετών) και η χρησιμοποίηση παρεμβάσεων ενεργητικής κινητοποίησης. Κριτήριο αποκλεισμού αποτέλεσε η αποκλειστική χρήση παθητικών παρεμβάσεων κινητοποίησης (πχ Ηλεκτρικός Μυϊκός Ερεθισμός, παθητικό εργομετρικό ποδήλατο).
Συνολικά δεκατρείς μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης στην ανασκόπηση, δώδεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες και μία καλά σχεδιασμένη, μη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη. Όλες οι μελέτες ήταν γραμμένες στην αγγλική γλώσσα. Η ποιοτική αξιολόγηση των μελετών έγινε με τη χρήση της κλίμακας Pedro. Όλες οι μελέτες ήταν υψηλής μεθοδολογικής ποιότητας.
Από την ανάλυση των μελετών προκύπτει ότι οι στατιστικά σημαντικές θετικές επιδράσεις της πρώιμης κινητοποίησης αφορούν στα καταληκτικά σημεία που σχετίζονται με την επιτυχημένη εφαρμογή των παρεμβάσεων κινητοποίησης, όπως είναι ο αριθμός των ασθενών που κατορθώνουν να κινητοποιηθούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στη ΜΕΘ, το χρονικό διάστημα έως την πρώτη κινητοποίηση εκτός κλίνης και το επίπεδο έως το οποίο οι ασθενείς καταφέρνουν να κινητοποιηθούν. Αντίθετα, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα καταληκτικά σημεία (χρονική διάρκεια μηχανικού αερισμού, χρονική διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ και το νοσοκομείο, αποκτηθείσα στη ΜΕΘ αδυναμία, λειτουργική ανεξαρτησία, άγχος/κατάθλιψη, σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής και θνητότητα) τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα, με την πλειοψηφία των μελετών να μην καταλήγουν σε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά, η εφαρμογή πρώιμης κινητοποίησης στη ΜΕΘ είναι ασφαλής και ασκεί θετικές επιδράσεις, βοηθώντας τους ασθενείς να αποκτήσουν υψηλότερο επίπεδο λειτουργικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, προετοιμάζοντας τους κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιστρέψουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα στην προ κρίσιμης νόσου λειτουργική κατάσταση με συνέχιση των παρεμβάσεων αποκατάστασης μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ και το νοσοκομείο.
Λέξεις κλειδιά: Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Κρίσιμη νόσος, Πρώιμη κινητοποίηση, Φυσικοθεραπεία, Αποκατάσταση
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Κρίσιμη νόσος, Πρώιμη κινητοποίηση, Φυσικοθεραπεία, Αποκατάσταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
142
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Petras Stavros Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.