Η Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χατζίνη (1900-1975)-Ένα σχέδιο προγράμματος λογοτεχνικής εκπαίδευσης στο Χατζίνειο Ίδρυμα.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2929586 214 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αθανασακοπούλου Αγγελική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Καλογήρου Γεωργία, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Πάτσιου Βασιλική, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Μαλαφάντης Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Δασκαλάκης Δημοσθένης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Κακάμπουρα Ρέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ

Κάρλα Γραμματική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Δημάκη-Ζώρα Μαίρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χατζίνη (1900-1975)-Ένα σχέδιο προγράμματος λογοτεχνικής εκπαίδευσης στο Χατζίνειο Ίδρυμα.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χατζίνη (1900-1975)-Ένα σχέδιο προγράμματος λογοτεχνικής εκπαίδευσης. στο Χατζίνειο Ίδρυμα.
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή εξετάζει τη ζωή και το έργο του Γιάννη Χατζίνη, που εμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής συνδέεται με τη Λογοτεχνική Κριτική. Έχει βραβευτεί μάλιστα πολλές φορές για τα κριτικά άρθρα και τις μελέτες του από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πνευματικούς φορείς. Το λογοτεχνικό του έργο περιορίζεται σε ένα μόνο μυθιστόρημα, την Παλίρροια, που εξέδωσε το 1965.
Ο Χατζίνης δέχεται την επιρροή της αισθητικής του Ρομαντισμού του 19ου αιώνα και της Ψυχαναλυτικής Κριτικής του 20ού αιώνα. Στα κριτικά του σημειώματα επικαλείται στοιχεία της ιδιωτικής ζωής των συγγραφέων που συνδέονται με το έργο τους. Παράλληλα, επιχειρεί μια βυθομέτρηση στην ψυχή τους και διαπιστώνει ότι υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις που εδράζονται στο υποσυνείδητό τους και λειτουργούν ως ελατήρια της συγγραφικής τους παραγωγής. Ωστόσο, και στη δική του κριτική σημειωματογραφία οι προσεγγίσεις του δεν ακολουθούν με αυστηρό τρόπο τα θεωρητικά σχήματα της εποχής, αλλά υπακούουν στο πνεύμα του εμπειρισμού που κυριαρχεί στη Νεοελληνική Κριτική.
Ο κριτικός παίρνει σαφή θέση στην αντιπαράθεση επιστημονικής-ιμπρεσιονιστικής Κριτικής, απορρίπτοντας την επιστημονικότητα της Φιλολογικής Κριτικής. Σύμφωνα με εκείνον, ο κριτικός δεν είναι ο ψυχρός ερευνητής μιας επιστήμης, αλλά ο αναγνώστης που στη συνθετική διαδικασία της κριτικής διατύπωσης επιστρατεύει τις πνευματικές, ψυχικές και συναισθηματικές του δυνάμεις και αυτές έρχονται σε αλληλεπίδραση με το έργο και τον δημιουργό του.
Η παρούσα εργασία, που εξετάζει τον Χατζίνη ως κριτικό και ως πολίτη, παρουσιάζει στο πρώτο μέρος της τη ζωή του. Αυτή παρουσιάζεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Η γέννηση, τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Γιάννη Χατζίνη», το δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Η επαγγελματική σταδιοδρομία -Ώριμη περίοδος της ζωής του Γιάννη Χατζίνη», που συνδέεται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και την υπηρεσία του στο Δημόσιο Ταμείο της Αλεξάνδρειας, το τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Τα τελευταία χρόνια και ο θάνατος του Γιάννη Χατζίνη» και το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του πρώτου μέρους με τίτλο «Η συμβολή του Γιάννη Χατζίνη σε πνευματικούς φορείς και συλλογικότητες».
Το δεύτερο μέρος της εργασίας, που αφορά το έργο του δημιουργού, συντίθεται από τέσσερα κεφάλαια: το πρώτο με τίτλο «Το πνευματικό κλίμα της εποχής του Γιάννη Χατζίνη στην Καλλιθέα», το δεύτερο με τίτλο «Ο Γιάννης Χατζίνης και η Κριτική», το τρίτο με τίτλο «Γενική Θεώρηση των αυτοτελών εκδόσεων του Γιάννη Χατζίνη» και το τέταρτο με τίτλο «Ο κοινωνικός και ιδεολογικός κόσμος του Γιάννη Χατζίνη».
Το τρίτο μέρος της εργασίας αποτελείται από δύο κεφάλαια. Το πρώτο με τίτλο «Παρουσίαση του Κέντρου Μελέτης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας “Γιάννης Χατζίνης”» και το δεύτερο με τίτλο «Πρόγραμμα Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης». Το τελευταίο απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες αυτού μπορεί να επιλεγούν από τον διδάσκοντα/ουσα με κριτήρια την ηλικία, το γνωστικό υπόβαθρο και τις δεξιότητες των μαθητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσοπόλεμος, Λογοτεχνική Κριτική, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Πολίτης, Πρόγραμμα Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
328
Αριθμός σελίδων:
593
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΙΝΗΣ-ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.pdf (80 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο