Μορφολογική, βιοχημική και μοριακή μελέτη της προστατευτικής δράσης των μορίων U-74389G (Λαζαροειδές), της Ερυθροποιητίνης, της Σιλδεναφίλης και της Οκτρεοτίδης, στη συντήρηση του ήπατος για μεταμόσχευση.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2929588 153 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χαλαστή Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δημητρούλης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Παπαλόης Απόστολος, Επισκέπτης Καθηγητής Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Harvard
Μενενάκος Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλείου Παντελεήμων, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζαγουρή Φλώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή,ΕΚΠΑ
Ζωγράφος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μορφολογική, βιοχημική και μοριακή μελέτη της προστατευτικής δράσης των μορίων U-74389G (Λαζαροειδές), της Ερυθροποιητίνης, της Σιλδεναφίλης και της Οκτρεοτίδης, στη συντήρηση του ήπατος για μεταμόσχευση.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μορφολογική, βιοχημική και μοριακή μελέτη της προστατευτικής δράσης των μορίων U-74389G (Λαζαροειδές), της Ερυθροποιητίνης, της Σιλδεναφίλης και της Οκτρεοτίδης, στη συντήρηση του ήπατος για μεταμόσχευση
Περίληψη:
Η μεταμόσχευση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στην τελικού σταδίου ανεπάρκεια των ζωτικών οργάνων. Η ζήτηση για ακόμα μεγαλύτερη δωρεά και διανομή ανθρωπίνων οργάνων προς μεταμόσχευση, ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας, δημιουργεί τεράστιες ανάγκες σε κλινικό επίπεδο. Οι ιστικές βλάβες των οργάνων από το φαινόμενο της ισχαιμίας / επαναιμάτωσης είναι πάντα παρούσες, με δύσκολα αντιμετωπιζόμενες συνέπειες.

Σκοπός αυτής της πειραματικής μελέτης ήταν να εξεταστεί το χημικό μόριο, 21-ανιμοστεροειδές (λαζαροειδές) U-74389 G και οι φαρμακευτικές ουσίες Ερυθροποιητίνη, Σιλδεναφίλη και Οκτρεοτίδη στην πρόληψη των ιστικών βλαβών από την ισχαιμία, με στόχο την καλύτερη διατήρηση του μοσχεύματος για μεταμόσχευση.

Στο Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο ELPEN μελετήθηκαν 56 ζωικά πρότυπα (χοίροι θηλυκού και αρσενικού φύλου >= 20 kg). Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ικανές διαφορές στους αιματολογικούς και βιοχημικούς δείκτες καθώς επίσης και στις παθολογοανατομικές παραμέτρους (οίδημα, αιμορραγία, πολυμορφοπύρηνα και νέκρωση). Επίσης προέκυψαν διαφορές και στις μετρήσιμες βιοχημικές παραμέτρους (MDA, MPO και TNF) και των τεσσάρων αυτών φαρμακολογικών παραγόντων. Η κατανόηση του μορφολογικού και μοριακού προφίλ που συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών θα βελτιώσει την ποιότητα της συντήρησης.

Μέσα από τα συμπεράσματα της διατριβής, και ειδικότερα του πειράματος, προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προοπτικών μελετών μεγάλου μεγέθους για την περαιτέρω αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης μελέτης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λαζαροειδές, Ερυθροποιητίνη, Σιλδεναφίλη, Οκτρεοτίδη, Συντήρηση ήπατος για μεταμόσχευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
475