Διερεύνηση της διατήρησης γνώσεων Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από νοσηλευτικό προσωπικό στρατιωτικού Νοσοκομείου μετά το πέρα αντίστοιχου σεμιναρίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929654 136 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λέκας Νικόλαος-Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της διατήρησης γνώσεων Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από νοσηλευτικό προσωπικό στρατιωτικού Νοσοκομείου μετά το πέρα αντίστοιχου σεμιναρίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της διατήρησης γνώσεων Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από νοσηλευτικό προσωπικό στρατιωτικού Νοσοκομείου μετά το πέρα αντίστοιχου σεμιναρίου
Περίληψη:
Ιστορικό
Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ) παίζει σημαντικό ρόλο σε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή. Σήμερα, η γνώση της ΚΑΑ είναι ευρέως διαθέσιμη, και για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι υποχρεωτική. Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, οι νοσηλευτές παρακολουθούν απαραίτητα ένα σεμινάριο BLS που προσφέρεται από συναδέλφους νοσηλευτές πριν απασχοληθούν στα νοσηλευτικά τμήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αμέσα σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Σκοπός
Αυτή η μελέτη έχει ως σκοπό τη διερεύνηση του πόσο καλά οι στρατιωτικοί νοσηλευτές διατήρησαν τις βασικές γνώσεις ΚΑΑ μετά το τελευταίο τους BLS σεμινάριο. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα μας δείξει πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική του νοσοκομείου σχετικά με τη χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο επαναληπτικά μαθήματα ΚΑΑ.

Μέθοδοι
Μια συγχρονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο 251 ΓΝΑ με σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων ΚΑΑ του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτες που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε.

Αποτελέσματα
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 200 συμμετέχοντες. 137 γυναίκες και 63 άντρες. Από αυτούς οι 73 ήταν βοηθοί νοσηλευτές, 85 ήταν νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), 2 ήταν Τριετούς Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 40 ήταν Μεταπτυχιακού επιπέδου. Μόνο 21 από τους 200 νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές (10,5%) γνώριζαν πλήρως την ακολουθία του αλγόριθμου ΚΑΑ. Από αυτούς, 17 ήταν γυναίκες και 4 ήταν άντρες με ασήμαντη στατιστική διαφορά (p = 0,225). Προσπαθήσαμε να συσχετίσουμε την ηλικία και τα έτη υπηρεσίας με την διατήρηση των γνώσεων ΚΑΑ, αλλά δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (p = 0,667 και p = 0,947 αντίστοιχα). Η επαγγελματική κατάσταση ήταν ένας άλλος ένας παράγοντας που προσμετρήθηκε, με 12 συμμετέχοντες από τους 21 που γνώριζαν τον αλγόριθμο, να είναι νοσηλευτές. Η πλειονότητα των νοσηλευτών που γνωρίζουν τον αλγόριθμο ήταν τοποθετημένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (29,2%).
Στον πιο σημαντικό πίνακα αυτής της έρευνας (Πίνακας 6) προκύπτει ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά όσον αφορά το χρόνο από την τελευταία εκπαίδευση ΚΑΑ σε σχέση με τη διατήρηση γνώσης του αλγορίθμου, (p = 0,087). Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσοι έχουν εκπαιδευτεί τους τελευταίους 12 μήνες είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν τον αλγόριθμο σε σχέση με τους υπόλοιπους, και όσοι δεν θυμόταν πότε ήταν η τελευταία τους εκπαίδευση, δεν γνώριζαν τον αλγόριθμο.

Συμπεράσματα και Προτάσεις
Η διατήρηση των γνώσεων ΚΑΑ σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές στο 251 ΓΝΑ φαίνεται μη ικανοποιητική. Η τάση των συμμετεχόντων που εκπαιδεύτηκαν το περασμένο έτος να γνωρίζουν καλύτερα τον αλγόριθμο φαίνεται να ένα κατάλληλο κίνητρο για τη μείωση της χρονικής απόστασης μεταξύ δύο επαναληπτικών μαθημάτων BLS. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως την ηλικία, την επαγγελματική κατάσταση και το νοσηλευτικό τμήμα του προσωπικού που θέλουμε να διατηρήσουμε αποτελεσματικούς διασώστες και άμεσους ανταποκριτές σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτές, Βασική καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση, Καρδιακή ανακοπή, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
61
ΛΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο