Η αναλγητική αποτελεσματικότητα του αποκλεισμού στο πλάνο της περιτονίας του εγκάρσιου κοιλιακού μυός στην πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης με πλέγμα. Μία προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2929705 129 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαχαραλάμπους Παναγιώτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θεοδωράκη Κασσιανή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Κώτσης Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσαρουχά-Δημητροπούλου Αθανασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βεζάκης Αντώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δάφνιος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στάικου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευά Άντεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αναλγητική αποτελεσματικότητα του αποκλεισμού στο πλάνο της περιτονίας του εγκάρσιου κοιλιακού μυός στην πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης με πλέγμα. Μία προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αναλγητική αποτελεσματικότητα του αποκλεισμού στο πλάνο της περιτονίας του εγκάρσιου κοιλιακού μυός στην πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης με πλέγμα. Μία προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη.
Περίληψη:
Σκοπός: Αυτή η προοπτική, διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη είχε σαν στόχο την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναλγητικής αποτελεσματικότητας του υπερηχογραφικά κατευθυνόμενου αποκλεισμού στο πλάνο του εγκάρσιου κοιλιακού (TAP block), στην πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης υπό γενική αναισθησία.
Μέθοδοι: 60 ασθενείς, ASA I-III, που προγραμματίζονταν να υποβληθούν σε εκλεκτική ετερόπλευρη πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης με πλέγμα με την τεχνική Lichtenstein, κατανεμήθηκαν να λάβουν υπερηχογραφικά κατευθυνόμενο πλάγιο TAP block, είτε με ροπιβακαΐνη 0,75% 20 ml (ομάδα θεραπείας) είτε με φυσιολογικό ορό 20 ml (ομάδα ελέγχου). Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς είχαν στη διάθεσή τους συσκευή αναλγησίας ελεγχόμενης από τον ασθενή (patient controlled analgesia device, PCA) μέσω της οποίας ήταν εφικτή η χορήγηση δόσης μορφίνης 1mg ως θεραπεία διάσωσης. Η ένταση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου αξιολογήθηκε σε ηρεμία και στην κίνηση χρησιμοποιώντας την αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης (NRS) 3, 6 και 24 ώρες μετεγχειρητικά. Άλλες μεταβλητές που καταγράφηκαν ήταν η συνολική διεγχειρητική δόση ρεμιφεντανύλης που χορηγήθηκε προκειμένου οι μεταβολές της συστολικής αρτηριακής πίεσης να μην υπερβαίνουν το 20% των τιμών αναφοράς, η κατανάλωση μορφίνης (mg) στη ΜΜΑΦ καθώς και η συνολική κατανάλωση μορφίνης (mg) μέσω της συσκευής PCA 24 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν εκ νέου έξι μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση με χρήση της αριθμητικής κλίμακας αξιολόγησης της έντασης του πόνου (NRS) σε συνθήκες ηρεμίας και στην κίνηση, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίπτωση χρόνιου πόνου στη χειρουργηθείσα περιοχή, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο DN4, βάσει του οποίου εκτιμήθηκε η ανάπτυξη νευροπαθητικού πόνου.
Αποτελέσματα: Οι ασθενείς στους οποίους διενεργήθηκε υπερηχογραφικά κατευθυνόμενο πλάγιο TAP block με ροπιβακαΐνη επέδειξαν χαμηλότερης έντασης μετεγχειρητικό πόνο τόσο σε συνθήκες ηρεμίας όσο και στην κίνηση, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν TAP block με εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς στην ομάδα της ροπιβακαΐνης χρειάστηκαν διεγχειρητικά μικρότερη συνολική δόση ρεμιφεντανύλης σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου ενώ παρουσίασαν χαμηλότερες ανάγκες σε χορήγηση μορφίνης στη ΜΜΑΦ καθώς και μειωμένη συνολική κατανάλωση μορφίνης μέσω της συσκευής PCA το πρώτο μετεγχειρητικό 24ωρο. Έξι μήνες μετά τη βουβωνοπλαστική, τα σκορ του πόνου σε ηρεμία και κίνηση ήταν χαμηλά και συγκρίσιμα μεταξύ των δύο ομάδων. Συντοχρόνως, χαμηλά και συγκρίσιμα μεταξύ των δύο ομάδων παρέμειναν και τα σκορ στο ερωτηματολόγιο DN4.
Συμπεράσματα: Η διενέργεια υπερηχογραφικά κατευθυνόμενου TAP block με ροπιβακαΐνη παρείχε σημαντικό αναλγητικό όφελος το πρώτο μετεγχειρητικό 24ωρο μετά από πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Ωστόσο, η επίπτωση του χρόνιου πόνου παρέμεινε χαμηλή και δεν φάνηκε να επηρεάζεται εμφανώς από την εκτέλεση του αποκλεισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βουβωνοκήλη, Αναλγησία, Περιοχική, Περιφερικός νευρικός αποκλεισμός, Μετεγχειρητική
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
86
Διδακτορική Διατριβή Παπαχαραλάμπους.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο