Παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά των ουροθηλιακών καρκινωμάτων της ουροδόχου κύστης που επηρεάζουν την πρόγνωση και τους ογκολογικούς χειρισμούς των ασθενών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929731 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικοπαθολογοανατομική θεώρηση των νεοπλασιών του ανθρώπου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Φεργάδης Ευάγγελος-Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαρίκλεια Γακιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμάρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά των ουροθηλιακών καρκινωμάτων της ουροδόχου κύστης που επηρεάζουν την πρόγνωση και τους ογκολογικούς χειρισμούς των ασθενών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά των ουροθηλιακών καρκινωμάτων της ουροδόχου κύστης που επηρεάζουν την πρόγνωση και τους ογκολογικούς χειρισμούς των ασθενών
Περίληψη:
Οι όγκοι της ουροδόχου κύστης ταξινομούνται με βάση την ταξινόμηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) 2016. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα τα καρκινώματα της ουροδόχου χωρίζονται σε χαμηλού και υψηλού βαθμού κακοήθειας αναλόγως με την πυρηνική ατυπία και το αρχιτεκτονικό πρότυπο.
Το σημαντικότερο στοιχείο στην παθολογοανατομική σταδιοποίηση των καρκινωμάτων του ουροθηλίου είναι ο βαθμός επέκτασης του νεοπλάσματος εντός των στρωμάτων του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και των γειτονικών δομών. Η πληροφορία αυτή έχει μείζονα σημασία τόσο σε ό,τι αφορά την πρόγνωση όσο και την θεραπεία και περιλαμβάνεται στη σταδιοποίηση σύμφωνα με το σύστημα TNM.
Οι πιο συχνοί παθολογοανατομικοί τύποι των κακοήθων νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστης είναι τα ουροθηλιακά, τα πλακώδη και τα αδενικά καρκινώματα:
• Το διηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν καρκίνωμα εκ του μεταβατικού επιθηλίου, χαρακτηρίζεται από επέκταση πέραν της βασική μεμβράνης και είναι ο πιο συνήθης τύπος στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.
• Το πλακώδες καρκίνωμα προέρχεται από το ουροθήλιο και εμφανίζει αμιγή πλακώδη φαινότυπο. Αποτελεί λιγότερο από το 5% των κακοήθων νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.
• Το αδενοκαρκίνωμα χαρακτηρίζεται ιστολογικά από αμιγή αδενικό φαινότυπο. Αυτοί οι όγκοι αποτελούν περίπου το 2% των καρκινωμάτων της ουροδόχου κύστης και συχνότερα προέρχονται από το ουροθήλιο και σπανιότερα από το υπόλειμμα του ουραχού.
Οι παθολογοανατομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση και την θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστης μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
• Το βάθος της διήθησης που περιλαμβάνεται και στην 8η έκδοση σταδιοποίησης κατά AJCC, έχει ιδιαίτερο προγνωστικό ρόλο και επηρεάζει την θεραπεία.
• Το μέγιστο μέγεθος της διηθητικής εστίας φαίνεται να έχει προγνωστική αξία.
• Η διήθηση του μυϊκού χιτώνα αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα καθώς επίσης και παράγοντα που τροποποιεί την θεραπευτική στρατηγική.
• Η αγγειακή διήθηση αποτελεί κακό προγνωστικό δείκτη για τον καρκίνο της ουροδόχου και σχετίζεται με ανεύρεση υψηλότερου σταδίου της νόσου όταν διενεργείται κυστεκτομή.
• Η πλακώδης διαφοροποίηση δεν επηρεάζει την πρόγνωση του νοσήματος, επηρεάζει όμως την ανταπόκριση στην χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.
• Το ποσοστό της μικροθηλώδους συνιστώσας ενός ουροθηλιακoύ καρκινώματος αποτελεί κακό προγνωστικό δείκτη.
• Οι ενεργοποιητικές μεταλλάξεις του εξωκυττάριου τμήματος του υποδοχέα HER2 εγείρουν το ερώτημα της θεραπείας με αναστολείς του υποδοχέα.
• Η συνιστώσα του καρκινώματος προσομοιάζοντος με λεμφοεπιθηλίωμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη χημειοθεραπεία.
• Το μικροκυτταρικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης έχει πολύ επιθετική συμπεριφορά και φτωχή πρόγνωση.
• Η έκφραση του PD-L1 στα κύτταρα του καρκινώματος ή/και στα διηθούντα λεμφοκύτταρα αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας, ενώ ο προγνωστικός του ρόλος είναι ακόμα υπό αξιολόγηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παθολογοανατομικά, Ουροδόχος κύστη, Καρκινώματα ουροδόχου, Ουροθηλιακό, Υπότυποι, Διηθητικά, Πρόγνωση, Παράγοντες κινδύνου, Νεοπλάσματα ουροδόχου, PD-L1
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
54
Φεργάδης Ευάγγελος Γεώργιος - Final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο