Η ενοχή και η αυτο-συγχώρηση σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929836 165 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπαλάμπρου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πουλόπουλος Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης.
Κανδυλάκη Αγάπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης.
Γιοβαζολιάς Θεοδωρός, Αναπληρωτής Καθηητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ενοχή και η αυτο-συγχώρηση σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ενοχή και η αυτο-συγχώρηση σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας πρόκειται να εστιάσει στη μελέτη δύο θεωρητικών εννοιών, της ενοχής και της αυτό- συγχώρησης. Η μελέτη των παραπάνω εννοιών θα βασίζεται σε βιογραφίες των μελών θεραπευτικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ. Στόχος της μελέτης είναι η παρατήρηση και η καταγραφή του τρόπου που αυτές οι έννοιες εμφανίζονται στις βιογραφίες πριν από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, κατά τη διάρκεια της χρήσης και εξάρτησης και τέλος κατά τη διάρκεια της θεραπείας που έλαβαν τα μέλη στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, έχοντας ολοκληρώσει τη κύρια φάση θεραπείας τους.
Ως προς την έννοια της ενοχής στόχος είναι να μελετηθεί η άποψη του ατόμου ως προς της αυτό- κατηγορία και την αυτό- τιμωρία, πιθανούς χαρακτηρισμούς που ο ίδιος προσδίδει στον εαυτό του καθώς και τα συναισθήματα του για τις περιόδους πριν από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και κατά τη διάρκεια χρήσης αυτών – εξάρτηση. Παράλληλα, κατά τη περίοδο της εντατικής θεραπείας, τρίτη χρονική φάση που αναφέρθηκε, θα μελετηθεί η έννοια της αυτό- συγχώρησης.
Μελετώντας έρευνες των τελευταίων δεκαετιών μπορούμε να συμπεράνουμε πως η ενοχή εισάγει επίσημες κλινικές ταξινομήσεις ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών. Τα αισθήματα της αναξιότητας και της ενοχής παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα ακόμη και σε ήπιους τύπους καταθλιπτικών επεισοδίων ή συμβάλλουν στην ανάπτυξη καταθλιπτικών δυναμικών στη προσωπικότητα ενός ατόμου. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως τα οδυνηρά αυτά συναισθήματα ανακουφίζονται με ψυχοδραστικές ουσίες, με τη κατάχρηση ουσιών και το τζόγο να εκτινάσσονται στα ύψη.
Στόχος επομένως της παρούσας μελέτης είναι να εμβαθύνει μέσα από τη μελέτη βιογραφιών στο ρόλο, τη διαφοροποίηση και τη χρησιμότητα των εννοιών της ενοχής κατά τις περιόδους πριν από τη χρήση και κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και της αυτό- συγχώρησης για τη κύρια φάση θεραπείας μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Στόχος της έρευνας είναι η προσφορά επίκαιρου προβληματισμού άνω στις προαναφερθείσες έννοιες και η αναζήτηση απάντησης στο ερευνητικό ερώτημα αν το άτομο καταφέρνει να συγχωρήσει τον εαυτό του για πιθανές αδικίες ή παραπτώματα που διαπράχθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της χρήσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ενοχή. αυτο-συγχώρηση, εθισμός, θεραπεία,περίληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η-ενοχή-και-η-Αυτο-συγχωρηση-σε-χρηστες-ψυχοτρόπων-ουσιων..-ΔΙΠΛ.-τελ. (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.