Αξιολόγηση γνώσεων, στάσεων και ετοιμότητας εθελοντών διασωστών για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2930055 161 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σαββίδου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαργαρίτα Γιαννακοπούλου, Καθηγήτρια, Σχολή Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Σχολή Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παναγιώτα Σουρτζή, Καθηγήτρια, Σχολή Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση γνώσεων, στάσεων και ετοιμότητας εθελοντών διασωστών για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση γνώσεων, στάσεων και ετοιμότητας εθελοντών διασωστών για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι επείγουσες καταστάσεις και μαζικές καταστροφές βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων γεγονότων τα τελευταία χρόνια πιο έντονα από ποτέ. Οι εθελοντές διασώστες είναι αυτοί που παραδοσιακά βρίσκονται πρώτοι στο πεδίο μιας καταστροφής έτοιμοι να προσφέρουν υγειονομική βοήθεια και ψυχολογική συμπαράσταση στα θύματα. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι εθελοντές διασώστες να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για την ετοιμότητα και αντιμετώπιση των μαζικών καταστροφών.
Σκοπός: Η διερεύνηση των γνώσεων, των στάσεων και της ετοιμότητας των εθελοντών διασωστών για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών
Μέθοδος: Πρόκειται για περιγραφική μελέτη συσχετίσεων. Το δείγμα αποτέλεσαν 121 εθελοντές διασώστες. Εργαλείο μέτρησης αποτέλεσε το ερωτηματολόγιο EPIQ που σχεδιάστηκε από την Ένωση Νοσηλευτών του Wisconsin το 2004. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS V.26 και την εφαρμογή της δοκιμασίας Spearman.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 33 έτη (±10) και το 55,8% ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές διασώστες δήλωσαν υψηλό επίπεδο γνώσεων στα πιο γενικά πεδία, όπως διαλογή και πρώτες βοήθειες (56% πολύ εξοικειωμένοι), αλλά χαμηλό επίπεδο γνώσεων σε πιο εξειδικευμένα πεδία όπως διαχείριση ευπαθών πληθυσμών και ψυχολογική υποστήριξη (36% καθόλου εξοικειωμένοι). Στο σύνολο τους οι εθελοντές έχουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας με μέσο σκορ: 23,4 (±3,4) (min:7, max:28) και μέτρια προς μεγάλη εξοικείωση με τις δραστηριότητες ανταπόκρισης σε περίπτωση μαζικής καταστροφής με μέσο σκορ: 87,6 (±21) (min:28, max:140). Η πλειονότητα των εθελοντών (83%) δήλωσε ότι θα προτιμούσε τη δια ζώσης εκπαίδευση αναφορικά με θέματα ετοιμότητας και αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών. Το 88% θα παρακολουθούσε μια δίωρη διαδικτυακή διάλεξη και το 86% θα συμμετείχε σε ομάδα εργασίας 2-3 ημερών. Σύμφωνα με τη δοκιμασία Spearman’s rho που διενεργήθηκε, βρέθηκε μέτρια, θετική συσχέτιση μεταξύ ετοιμότητας και εξοικείωσης με rho=0,564 και p<0,001. Επίσης, μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική είναι η συσχέτιση της εμπειρίας με την εξοικείωση με rho=0,373 και p<0,001.
Συμπεράσματα: Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για επιπλέον εκπαίδευση των εθελοντών διασωστών στο θέμα της αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών και την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ΜΚΟ προκειμένου οι εθελοντές διασώστες να αυξήσουν τις γνώσεις τους και να έχουν μία κοινή γραμμή στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Λέξεις – Κλειδιά: μαζικές καταστροφές, εθελοντές διασώστες, ετοιμότητα, εκπαίδευση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Mαζικές καταστροφές, Eθελοντές διασώστες, Eτοιμότητα, Eκπαίδευση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
110
Αριθμός σελίδων:
105
Σαββίδου Ειρήνη ΜΔΕ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο