Οφθαλμικές μεταβολές σε άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών στον Ύπνο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2930341 128 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χαλκιαδάκη Ευαγγελία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χρυσάνθη Κουτσανδρέα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Μπρούζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Γεωργάλας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κλειώ Χατζηστεφάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Δρούτσας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οφθαλμικές μεταβολές σε άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών στον Ύπνο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οφθαλμικές μεταβολές σε άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών στον Ύπνο
Περίληψη:
Σκοπός: Η μελέτη της μορφολογίας του κερατοειδικού ενδοθηλίου και του κεντρικού πάχους του κερατοειδούς σε ασθενείς που πάσχουν από το Σύνδρομο «Αποφρακτικών Απνοιών στον Ύπνο» (ΣΑΑΥ), καθώς και η εκτίμηση της συσχέτισης αυτών των κερατοειδικών παραμέτρων με τη βαρύτητα του συνδρόμου. Επιπρόσθετα, σκοπός ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της μάσκας συνεχούς θετικής πίεσης ανώτερων αεραγωγών (CPAP) στη μορφολογία και το πάχος του κεντρικού κερατοειδούς.
Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 58 ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωσθεί με το ΣΑAΥ και 58 υγιείς ενήλικες αντίστοιχης ηλικίας και φύλου που αποτέλεσαν την Ομάδα Ελέγχου. Υποβλήθηκαν σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και ενδοθηλιοσκόπηση με κατοπτρικό μικροσκόπιο. Συγκρίθηκαν η πυκνότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων (ECD), ο συντελεστής μεταβλητότητας του μεγέθους των κυττάρων (CV), το ποσοστό των εξαγωνικών κυττάρων (% Hex) και το κεντρικό πάχος του κερατοειδούς (CCT) μεταξύ των δύο υποομάδων. Έγινε, επίσης, συσχέτιση μεταξύ των αποτελεσμάτων της ενδοθηλιοσκόπησης και των παραμέτρων της πολυσωματοκαταγραφικής μελέτης ύπνου. Οι ασθενείς με ΣΑAΥ που είχαν άριστη εφαρμογή της θεραπείας με μάσκα CPAP, υποβλήθηκαν σε δεύτερη οφθαλμολογική εξέταση μετά την έναρξη της αγωγής και έγινε σύγκριση των κερατοειδικών παραμέτρων τους πριν και μετά τη θεραπεία.
Αποτελέσματα: Οι παράμετροι ECD και CCT δεν είχαν σημαντική διαφορά μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με ΣΑAΥ και της Ομάδας Ελέγχου (p = 0,3 , p = 0,1 αντίστοιχα). Στην ομάδα των ασθενών με ΣΑΑΥ, ο δείκτης CV βρέθηκε σημαντικά μεγαλύτερος (p = 0,002), ενώ ο δείκτης % Hex σημαντικά μικρότερος (p = 0,001) απ’ ότι στην Ομάδα Ελέγχου. Μία στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ του CCT και του ποσοστού του REM ύπνου (p = 0,008). Είκοσι επτά (27) από τους ασθενείς με ΣΑΑΥ επανεξετάστηκαν μετά από 9,56 ± 3,55 μήνες (εύρος: 3-18 μήνες) εφαρμογής της θεραπείας με μάσκα CPAP. Στους ασθενείς αυτούς, ο συντελεστής CV, ο οποίος αντικατοπτρίζει τον πολυμεγαθισμό των κυττάρων, παρουσίασε σημαντική ελάττωση (p = 0,04), ενώ ποσοστό % Hex, το οποίο αντικατοπτρίζει τον πλειομορφισμό των κυττάρων, παρουσίασε σημαντική αύξηση (p = 0,008) μετά την έναρξη της αγωγής.
Συμπεράσματα: Μεγαλύτερος πλειομορφισμός και πολυμεγαθισμός του ενδοθηλίου του κερατοειδούς ανευρέθηκε σε ασθενείς με ΣΑΑΥ σε σύγκριση με υγιείς ενήλικες. Τα χαμηλότερα ποσοστά REM ύπνου, τα οποία είναι συχνά σε ασθενείς με ΣΑΑΥ, ίσως σχετίζονται με μία αύξηση του πάχους του κερατοειδούς, το οποίο είναι ενδεικτικό κακής οξυγόνωσης του κερατοειδούς. Ωστόσο, η καλύτερη οξυγόνωση κατά τη διάρκεια του ύπνου που οφείλεται στη σωστή εφαρμογή της μάσκας CPAP, είχε μία σημαντική επιρροή στο κερατοειδικό ενδοθήλιο αφού βελτιώθηκε ο πολυμεγαθισμός και ο πλειομορφισμός του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών στον Ύπνο, Ενδοθήλιο κερατοειδούς, Πολυμεγαθισμός, Πλειομορφισμός, Μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης ανώτερων αεραγωγών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
183
Αριθμός σελίδων:
101
Διατριβή Χαλκιαδάκη.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο