Κριτήρια απόρριψης υποψηφίων αιμοδοτών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932119 85 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-11
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σαφελλάς Σωτήριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριάννα Πολίτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαλσάμη Σερένα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τραυλού Ανθή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κριτήρια απόρριψης υποψηφίων αιμοδοτών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κριτήρια απόρριψης υποψήφιων αιμοδοτών
Περίληψη:
Η Αιμοδοσία βασίζεται στην εκπλήρωση του αλτρουισμού και στην ανάγκη για κοινωνική προσφορά που βιώνουν οι υποψήφιοι αιμοδότες. Συχνά, το αίμα αποτελεί δώρο ζωής για τον λήπτη, καθιστώντας την εθελοντική αιμοδοσία καταλυτική για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων υγείας σε όλη την υφήλιο. Παρά την αυξημένη ανάγκη για αίμα, η προσέλευση των αιμοδοτών δεν είναι ικανοποιητική.
Στην προκείμενη μεταπτυχιακή εργασία αποτυπώνονται τα απαραίτητα κριτήρια καταλληλότητας καθώς και τα πιθανά αίτια απόρριψης των υποψήφιων αιμοδοτών. Επιπλέον αναγράφεται και η χρονική περίοδος αποκλεισμού από την αιμοδοσία που η απόρριψη μπορεί να επιφέρει.
Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή και ανάλυση των απορριφθέντων αιμοδοτών, και των αιτιών της απόρριψής τους, στην Αιμοδοσία του Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω κατά την χρονική περίοδο 29/04/2019-29/04/2020. Κάθε κατηγορία απόρριψης που καταγράφηκε αναλύεται ως προς το λόγο που οδηγεί στην απόρριψη και στις οδηγίες που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) ως προς την περίοδο απόρριψής τους. Η δημιουργία διαγραμμάτων και η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office Excel 2010.
Από τα δεδομένα προέκυψε πως 1616 υποψήφιοι αιμοδότες προσήλθαν προκειμένου να αιμοδοτήσουν στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω την περίοδο που εξετάζεται. Από τους 1616, οι 1315 (81,4%) έγιναν δεκτοί για τη διαδικασία και 301 (18,6%) κρίθηκαν ακατάλληλοι. Από τους απορριφθέντες, οι 170(56,5%) ήταν άντρες, ενώ οι 131(43,5%) ήταν γυναίκες. Επίσης, οι 221(73,4%) από τους απορριφθέντες ήταν δότες αντικατάστασης. Αντιθέτως, οι 80 (26,5%) από τους απορριφθέντες ήταν εγγεγραμμένοι εθελοντές αιμοδότες. Δώδεκα βασικά αίτια προέκυψαν από την καταγραφή των δεδομένων. Κυριότερη αιτία αποτέλεσαν τα καρδιαγγειακά νοσήματα (26,9%) ενώ οι λιγότερο συχνές αιτίες ήταν η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά του υποψήφιου δότη (0,33%) καθώς και η κακοήθης νόσος (0,33%).
Τέλος, συμπεραίνεται πως η αυξημένη ανάγκη για αίμα σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών επιτάσσει την προσπάθεια για προσέλκυση και ενημέρωση περισσότερων υποψήφιων αιμοδοτών. Παρά την αλματώδη ιατρική και τεχνολογική πρόοδο, η οποία σημειώνει αδιαμφισβήτητα επαναστατικά ευρήματα, δεν έχει βρεθεί κάποιο συνθετικό υποκατάστατο του αίματος. Για τον λόγο αυτό, η ενίσχυση της αιμοδοσίας είναι επιτακτική. Η συνεργασία πολλαπλών φορέων, όπως το σχολείο και τα Μ.Μ.Ε. μπορούν να συμβάλλουν στον αγώνα για την διάδοση του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας. Κρίνεται απαραίτητη η επαρκής ενημέρωση και εκτενής ανάλυση της διαδικασίας της αιμοδοσίας καθώς και η πιθανή επανεξέταση ορισμένων αίτιων απόρριψης, από τις αρμόδιες αρχές, όταν αυτά μπορεί να εγείρουν προβληματισμό και διλήμματα, με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια τόσο του αιμοδότη όσο και του αιμολήπτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοδότες, Απόρριψη, Κριτήρια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
63
τελική μορφή (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο