Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική ΑρχαιολογίαΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-12
Συγγραφέας:
Κουτουβάκη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Παπαδάτος, Αναπλ. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Πομώνης, Αναπλ. Καθηγητής Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβαλλοντος, ΕΚΠΑ
Ελευθέριος Πλάτων, Αναπλ. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κεραμικές ύλες από την περιοχή της Ιεράπετρας στην Εποχή του Χαλκού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κεραμικές ύλες από την περιοχή της Ιεράπετρας στην Εποχή του Χαλκού
Περίληψη:
Η έλλειψη ορατών μινωικών κτιρίων στην περιοχή της Ιεράπετρας, είχε ως αποτέλεσμα η αρχαιολογική έρευνα να στραφεί σε θέσεις, όπου υπήρχαν ιστάμενα μνημεία (π.χ. Γουρνιά, Μύρτος κ.λπ.). Στην τελευταία δεκαετία, μια σειρά από ανασκαφές και έρευνες επιφανείας ξεκίνησε να φωτίζει την ιστορία της περιοχής κατά την Εποχή του Χαλκού.
Η παρούσα εργασία συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, εξερευνώντας τις δύο κεραμικές ύλες που εμφανίζονται πιο συχνά στην περιοχή: τη γρανοδιοριτική και την οφιολιθική κεραμική. Η προέλευσή τους θεωρείται μέχρι σήμερα δεδομένη στη βιβλιογραφία: η γρανοδιοριτική κεραμική προέρχεται από την περιοχή του Μιραμπέλου και η οφιολιθική από τη νότια ακτή ανάμεσα στο Μύρτος και στη Μεσαρά. Παρόλα αυτά, νέες έρευνες και η μελέτη του γεωλογικού χάρτη δείχνουν ότι τέτοια πετρώματα εντοπίζονται και στον κάμπο της Ιεράπετρας.
Προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα αυτό, περισυλλέχθηκαν γεωλογικά δείγματα (αργιλικά ιζήματα και υλικά προσμίξεων) από μία εκτεταμένη περιοχή του κάμπου της Ιεράπετρας, ώστε να καθοριστούν τα πετρογραφικά χαρακτηριστικά των τοπικών πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά αυτά συγκρίθηκαν με εκείνα της μινωικής κεραμικής, που εντοπίστηκε σε θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, και της τοπικής παραδοσιακής κεραμικής από το Κεντρί, όπου λειτουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής κεραμικής στον 20ο αι. στο νησί.
Η παράλληλη μελέτη των γεωλογικών χαρακτηριστικών και του αρχαιολογικού υλικού της περιοχής με την εφαρμογή αρχαιομετρικών μεθόδων, μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα της παραγωγής μινωικής κεραμικής σε αυτή την περιοχή και ταυτόχρονα επιτρέπει την πιθανή αναθεώρηση της προέλευσής της. Κατ’ επέκταση, η παρούσα εργασία συμβάλλει στη μελέτη των δικτύων ανταλλαγών και των κοινωνικών και πολιτισμικών σχέσεων στην ανατολική Κρήτη κατά την Εποχή του Χαλκού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ιεράπετρα, Εποχή του Χαλκού, γρανοδιοριτική κεραμική, οφιολιθική κεραμική, προέλευση κεραμικής, πετρογραφική ανάλυση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
174