Συσχέτιση ανεπάρκειας βιταμίνης D με SGA και FGR έμβρυα και περιγεννητικά αποτελέσματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932542 166 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπουντουβάς Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαντωνίου Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βραχνής Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση ανεπάρκειας βιταμίνης D με SGA και FGR έμβρυα και περιγεννητικά αποτελέσματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση ανεπάρκειας βιταμίνης D με SGA και FGR έμβρυα και περιγεννητικά αποτελέσματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εγκυμοσύνη είναι μία μοναδική, δυναμική κατάσταση, όπου οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D αυξάνονται, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι μητρικές και εμβρυικές ανάγκες, όσον αφορά τις συγκεντρώσεις του ασβεστίου και τη σκελετική ομοιόσταση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στη μητέρα σχετίζεται με διαταραχές του μεγέθους των οστών και της οστικής πυκνότητας μετά τη γέννηση, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπορωτικού κατάγματος στη ενήλικο ζωή. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται επίσης με τη γέννηση ελλειποβαρών νεογνών, πιθανότατα μέσω μηχανισμού που οδηγεί στην εμφάνιση προεκλαμψίας.
Σκοπός-Μέθοδος: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μέσα από μια ευρεία επισκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας και έρευνας να μελετήσει τον ρόλο που διαδραματίζει η βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην εμφάνιση εμβρύων με χαμηλό βάρος γέννησης και ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης.
Αποτελέσματα: Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων μαιευτικών επιπλοκών, όπως η γέννηση πρόωρων νεογνών, η ανάγκη για διενέργεια καισαρικής τομής και η καθυστέρηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης και αύξησης. Η αύξηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού και ο περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης, έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση παιδιών, με χαμηλό βάρος και μικρή ηλικία.
Συμπεράσματα: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη, σακχαρώδη διαβήτη κύησης και υψηλότερη πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή. Από την άλλη, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την προγεννητική περίοδο, είναι πιθανό να σχετίζονται και με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αλλά και το βάρος γέννησης, αυξάνοντας την πιθανότητα γέννησης νεογνού με χαμηλό σωματικό βάρος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιταμίνη D, FGR, SGA, Προεκλαμψια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
161
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Bountouvas Dimitris MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.