Βιολογικοί και λοιμογόνοι παράγοντες παθογένειας καρδιακών μυξωμάτων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2933269 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μιχοπάνου Νεκταρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παυλοπούλου Ιώαννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ,Τμήμα Νοσηλευτικής , ΕΚΠΑ
Σαρόγλου Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής ,Τμήμα Νοσηλευτικής , ΕΚΠΑ
Βατόπουλος Αλκιβιάδης, Καθηγητής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ,ΠΑΔΑ
Φιλντίσης Γεώργιος , Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ελευσινιώτης Ιώαννης , Αναπληρωτής Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικης ,ΕΚΠΑ
Σταματάκης Αντώνιος ,Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικής ,ΕΚΠΑ
Φώτος Νικόλαος , Επίκουρος Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικής , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιολογικοί και λοιμογόνοι παράγοντες παθογένειας καρδιακών μυξωμάτων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιολογικοί και λοιμογόνοι παράγοντες παθογένειας καρδιακών μυξωμάτων
Περίληψη:
Εισαγωγή : Τα μυξώματα αντιπροσωπεύουν το 0,25% όλων των καρδιακών παθήσεων.
Η επίδραση των καρδιακών μυξωμάτων στην ανοσολογική απάντηση καθώς επίσης και η ακριβής προέλευσή τους εξακολουθούν να είναι αόριστα, αν και εργαστηριακές εξετάσεις και ιστολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των μυξωμάτων και της φλεγμονώδους αντίδρασης.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της παθογένειας και ανίχνευσης ενδεχόμενων λοιμογόνων παραγόντων των καρδιακών μυξωμάτων σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκτομή αυτών. Επιμέρους στόχος της έρευνας αποτέλεσε η επιδημιολογική μελέτη των περιστατικών αφαίρεσης καρδιακών μυξωμάτων σε μεγάλο γενικό νοσοκομείο της Αττικής κατά τα έτη 1986-2018.
Υλικό και μέθοδος: Πρόκειται για μια μη πειραματική αναδρομική μελέτη παρατήρησης με τόπο διεξαγωγής τη μονάδα ανάνηψης καρδιοχειρουργικών ασθενών μεγάλου γενικού νοσοκομείου της Αττικής.
Τον μελετώμενο πληθυσμό για την επιδημιολογική μελέτη αποτέλεσαν 145 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μυξώματος και εισήχθησαν με τυχαία χρονολογική σειρά κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 1986-Δεκεμβρίου 2018 στην καρδιοχειρουργική μονάδα ανάνηψης ενός μεγάλου γενικού νοσοκομείου της Αττικής.
Επιπλέον μελετήθηκαν εκτεταμένα 54 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση μυξώματος κατά την οκταετία 2010-2018. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου έγινε με βάση τη δυνατότητα πρόσβασης στον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών προς συλλογή κλινικών δεδομένων.
Αποτελέσματα: Στην έρευνά μας, τα επιδημιολογικά και διεγχειρητικά δεδομένα 145 ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική εκτομή καρδιακού μυξώματος κατά την περίοδο 1986-2018 αναλύθηκαν στατιστικά. Τεκμηριώσαμε ότι ο διεγχειρητικός μέσος χρόνος ισχαιμίας ήταν 40 λεπτά και ο μέσος χρόνος καρδιοπνευμονικής παράκαμψης (cardiopulmonary by-pass-CPB) ήταν 68,5 λεπτά.
Διαχωρίσαμε την 32ετή περίοδο μελέτης μας σε 8ετείς συγκεκριμένες περιόδους, καθώς θέλαμε να επισημάνουμε τυχόν διαφορές που τεκμηριώθηκαν σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι η ηλικία, ο χρόνος ισχαιμίας, ο χρόνος CPB και η διάρκεια διαμονής της ΜΕΘ παρουσίασαν σταδιακή αύξηση σε όλες τις περιόδους των 8 ετών .Αντιθέτως, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μειώθηκε έως την πιο πρόσφατη περίοδο (μέση τιμή 5 ημέρες), (p <0,001).
Ένα επιπλέον εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι ο αριστερός κόλπος αποτέλεσε την πιο κοινή θέση ανάπτυξης του όγκου (87,6% των περιπτώσεων, 127 από τις 145) και υπήρχε κυριαρχία του γυναικείου φύλου στον πληθυσμό της μελέτης.
Όσον αφορά τους συμπτωματικούς ασθενείς, η πλειονότητα τους ανέφερε δύσπνοια (57,4%) η οποία συσχετίζεται έντονα με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περικαρδιακής συλλογής (38,9%) και υπεζωκοτικής συλλογής (16,6 %).

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι η θετική συσχέτιση των προεγχειρητικών τιμών του βιοδείκτη NLR με το μέγεθος των καρδιακών μυξωμάτων. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι υψηλότερες προεγχειρητικές τιμές NLR σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος όγκου.
Ένα επιπλέον εύρημα της μελέτης μας ήταν η αδυναμία ανίχνευσης λοιμογόνων παραγόντων παθογένειας( HSV1,HSV2,Epstein Barr,CMV) στα αφαιρεθέντα μυξώματα με τη μέθοδο της ανοσοιστοχημείας και του in situ υβριδισμού.
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι η θετική συσχέτιση του μεγέθους του καρδιακού όγκου με την εμφάνιση αναπνευστικής δυσχέρειας και πλευριτικής συλλογής
Τέλος,οι προεγχειρητικές τιμές CRP συσχετίστηκαν θετικά με το μέγεθος του όγκου, και συγκεκριμένα αυξημένες προεγχειρητικές τιμές CRP συσχετίστηκαν με μεγάλο μέγεθος όγκου.

Συμπεράσματα: Το καρδιακό μύξωμα είναι μια οντότητα που επηρεάζει την ανοσοαπόκριση στους ανθρώπους, αν και η επίδρασή της παραμένει αόριστη. Η αναλογία ουδετερόφιλων / λεμφοκυττάρων βρέθηκε να σχετίζεται με την παρουσία καρδιακού μυξώματος, ενώ η τιμή του είναι ανάλογη με το μέγεθος του όγκου προεγχειρητικά. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για την αξιολόγηση του ρόλου του NLR ως βιοδείκτη για τα καρδιακά μυξώματα και αποσαφήνιση της βιολογικής συμπεριφοράς αυτού του νεοπλάσματος, καθώς επίσης της προέλευσης και της φλεγμονώδους απόκρισης που προκαλεί.
Επίσης, η αποτελεσματική μετεγχειρητική περίθαλψη και η νοσηλευτική διαχείριση ως αποτελεσματικό μέσο νοσοκομειακής περίθαλψης μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, όπως τεκμηριώθηκε στη μελέτη μας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έγκαιρη χειρουργική εκτομή του μυξώματος ως αποτέλεσμα έγκαιρης ανίχνευσης του όγκου και διάγνωσης μπορεί να παράγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα επιβίωσης για τους ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακό μύξωμα, Ηχοκαρδιογραφική απεικόνιση, Φλεγμονώδης αντίδραση, Διάρκεια νοσηλείας, NLR, Βιοδείκτης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
198
Αριθμός σελίδων:
141
ΜΙΧΟΠΑΝΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΔΙΑΤΡΙΒΗ_v2-converted.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο