Καρκίνος μαστού σε άνδρες. Προγνωστικοί δείκτες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2934175 142 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο: Έρευνα και Κλινικοπαθολογοανατομική Προσέγγιση στα Πλαίσια της Εξατομικευμένης Ιατρικής (Διάγνωση και Στοχευμένη Θεραπεία)
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κόκκαλη Νικολέττα-Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νόννη Α. ,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζαγουρή Φ. , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κοντός Μ. , Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καρκίνος μαστού σε άνδρες. Προγνωστικοί δείκτες.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καρκίνος μαστού σε άνδρες. Προγνωστικοί δείκτες.
Περίληψη:
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σπάνια ασθένεια στους άνδρες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, παγκοσμίως. Μολονότι ο καρκίνος μαστού στους άνδρες είναι μια νόσος, η οποία δεν έχει μελετηθεί, όπως ο καρκίνος μαστού σε γυναίκες, εντούτοις χρήζει της ίδιας προσοχής και σημασίας. Λόγω της χαμηλής συχνότητας εμφάνισης, δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, που να παρέχουν πληροφορίες, σχετικά με τη βέλτιστη διάγνωση και θεραπεία, για τους άνδρες ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά στοιχεία λαμβάνονται από τον γυναικείο καρκίνο του μαστού. Οι διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στον καρκίνο του μαστού σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το διαφορετικό γενετικό και ορμονικό περιβάλλον, καθώς και την ανατομική σύσταση στους άνδρες. Αυτή η ανασκόπηση επικεντρώνεται στην επιδημιολογία, στα βιολογικά χαρακτηριστικά, που παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες, στη σημαντικότητα των προγνωστικών δεικτών, καθώς και στις κλινικές μελέτες, οι οποίες προσπαθούν να προσδιορίσουν τη ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση αυτών. Για να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της νόσου και το θεραπευτικό αποτέλεσμα, αυτά τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση του θεραπευτικού δείκτη των ανδρών ασθενών με καρκίνο του μαστού. Τέλος, όπως ενδελεχώς εξετάστηκαν οι προγνωστικοί δείκτες σε αυτή την ανασκόπηση, κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψιν στην καθημερινή κλινική πρακτική, αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού στον ανδρικό πλυθησμό, οι εξής προγνωστικοί δείκτες: ο δείκτης πολλασπλασιασμού ki67, το γονίδιο BRCA2, το ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53, καθώς και οι υποδοχείς (AR, ER, PR). Η πρωτεΐνη HER2 είναι εξίσου σημαντική, παρόλα αυτά είναι αναγκαία η μελέτη αυτής, για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζει στον ανδρικό καρκίνο μαστού . Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να εξετασθεί και το ενδεχόμενο ύπαρξης του συνδρόμου Klinefelter.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aνδρικός καρκίνος μαστού, Mαστός, Kαρκίνος, Kαρκίνωμα , Άνδρας , Οιστρογονικός υποδοχέας, Προγεστερονικός υποδοχέας ,HER2
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
209
Αριθμός σελίδων:
92
ΚΟΚΚΑΛΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο