Διασυνοριακή αφερεγγυότητα ομίλων εταιρειών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2934649 251 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Εμπορικό Δίκαιο
Κατεύθυνση Εταιρείες και Χρηματοδότηση
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λουκιανού Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Β’ Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Β' Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευθυμία Κινινή, Επίκουρη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου, Β' Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διασυνοριακή αφερεγγυότητα ομίλων εταιρειών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διασυνοριακή αφερεγγυότητα ομίλων εταιρειών
Περίληψη:
Οι όμιλοι εταιρειών αποτελούν ένα ολοένα και πιο διαδεδομένο κατά τα τελευταία έτη φαινόμενο επιχειρηματικής οργάνωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η επιλογή για την δημιουργία ομίλων εταιρειών και ίδρυσης θυγατρικών σε περισσότερα του ενός κράτη έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην παγκοσμιοποίηση των αγορών και στην ανάγκη επέκτασης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε εδαφικές περιοχές εκτός των εθνικών συνόρων. Εξάλλου, η ομιλοποίηση συνοδεύεται από σειρά πλεονεκτημάτων, ιδίως φορολογικών και οργανωτικών, που καθιστούν το σχήμα αυτό ιδιαίτερα ελκυστικό. Εντούτοις, η μη αναγνώριση νομικής προσωπικότητας στον όμιλο εταιρειών ως σύνολο, που αποτελεί απόρροια της επιμονής του δικαίου των εταιρειών στην αρχή της αυτοτέλειας των νομικών οντοτήτων συνεπάγεται πολλά νομικά προβλήματα σε κάθε κλάδο δικαίου.
Φυσικά, όσο οι δραστηριότητες των ομίλων εταιρειών επεκτείνονται διεθνώς και ενόψει της παγκόσμιας κρίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος περιέλευσης των εταιρειών που τον απαρτίζουν σε οικονομικές δυσχέρειες ή ακόμα και στη δυσάρεστη κατάσταση της πτώχευσης. Η πτώχευση των ομίλων εταιρειών συνιστά από μόνο του ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα ενόψει και του ελάχιστου νομοθετικού έργου που έχει παραχθεί για αυτούς. Αφετηρία του προβληματισμού είναι η αδυναμία του ομίλου εταιρειών να κηρυχθεί σε πτώχευση δεδομένης της έλλειψης νομικής προσωπικότητας. Προς τούτο, υποκείμενα πτώχευσης αποτελούν οι επιμέρους εταιρείες-μέλη του ομίλου, με αποτέλεσμα να εκκινούν περισσότερες διαδικασίες αφερεγγυότητας και να μην επιτρέπεται η ενιαία μεταχείριση του ομίλου.
Ειδικά στην περίπτωση όπου παρεμβάλλονται στοιχεία διασυνοριακότητας, αυξάνονται τα ζητήματα που ανακύπτουν, λόγω της εμπλοκής περισσότερων εννόμων τάξεων με διαφορετικές πτωχευτικές ρυθμίσεις η κάθε μία, της ανάμειξης διαφόρων προσώπων και αρχών και της διασποράς των περιουσιακών στοιχείων σε πλείονα κράτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις διαφαίνεται η σημασία του διεθνούς πτωχευτικού δικαίου, το οποίο παρέχει λύσεις στις συγκρούσεις δικαίων που ανακύπτουν και ειδικά σε ζητήματα διεθνούς δικαιοδοσίας, εφαρμοστέου δικαίου και αναγνώρισης. Ζητούμενο στη διασυνοριακή αφερεγγυότητα ομίλων εταιρειών είναι η εύρεση του καταλληλότερου μοντέλου με το οποίο θα επιδιώκεται η εξασφάλιση και διατήρηση της οικονομικής αξίας του ομίλου ως συνόλου προς το συμφέρον της αναδιάρθρωσης του ίδιου του ομίλου και προς προστασία των συμφερόντων των πιστωτών. Παρά τη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου, δεν είχε για πολλά χρόνια θεσπισθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης των ομιλικών πτωχεύσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα, με τον Κανονισμό 848/2015 εισήχθη νέο κεφαλαίο αφιερωμένο στην πτώχευση των ομίλων, το οποίο εστιάζει στη διαδικαστική ενοποίηση των διαδικασιών αφερεγγυότητας των εταιρειών του ομίλου μέσω κανόνων συνεργασίας και συντονισμού, παρά σε μια ουσιαστική ενοποίηση. Αντιθέτως, στον ΠΝ της UNCITRAL, όπου ρυθμίζεται η διεθνής αφερεγγυότητα, εξακολουθεί να παραμένει το κενό ρύθμισης για τους ομίλους εταιρειών.
Η παρούσα διπλωματική εργασία διαιρείται σε τρία μέρη. Στο εισαγωγικό μέρος επιχειρείται μια γενική αποτύπωση των γενικών χαρακτηριστικών και ορισμένων εκ των βασικότερων προβλημάτων των ομίλων εταιρειών. Στο πρώτο μέρος αναλύεται η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας των ομίλων εταιρειών στην Ευρώπη, όπως διαμορφώθηκε κατ’ αρχάς νομολογιακά και έπειτα από τον Κανονισμό 848/2015. Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται μια προσέγγιση της διεθνούς ομιλικής αφερεγγυότητας μέσω νομοθετικών προτάσεων που έχουν σχηματισθεί, πλην όμως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η ενσωμάτωση τους σε νομοθετικό κείμενο. Η παρούσα εργασία κλείνει με ορισμένα συμπεράσματα συμπεριλαμβανομένων κάποιων σκέψεων και προτάσεων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του υπό μελέτη θέματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Εταιρικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
διεθνής πτώχευση, αφερεγγυότητα νομικών προσώπων, όμιλοι εταιρειών, Κανονισμός 848/2015, Πρότυπος Νόμος UNCITRAL
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
96
Διπλωματική2020_ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ_ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ_ΟΜΙΛΩΝ.pdf (849 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο