Αποφάσεις για το τέλος της ζωής Νομικά και βιοηθικά ζητήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2934695 200 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο Κοινωνικής Προστασίας
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μπαλτά Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Επικ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Ηλιάδου
Καθηγητής Σπυρίδων Βλαχόπουλος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποφάσεις για το τέλος της ζωής Νομικά και βιοηθικά ζητήματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποφάσεις για το τέλος της ζωής Νομικά και βιοηθικά ζητήματα
Περίληψη:
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας που δίνει πλέον τη δυνατότητα παράτασης ακόμη και με τεχνικά μέσα της ζωής, έχει εντείνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες τη συζήτηση γύρω από τα δυσχερή νομικά και βιοηθικά διλήμματα που ανακύπτουν κατά τη λήψη αποφάσεων για ασθενείς που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.
Η συναίνεση του ασθενούς, ως έκφρασης της αρχής αυτονομίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων για το τέλος της ζωής του. Οι Προγενέστερες Οδηγίες εξυπηρετούν τις περιπτώσεις που ο ασθενής που βρίσκεται στο τέλος της ζωής του, δεν είναι σε θέση να εκφράσει τη βούλησή του και να δώσει τη συναίνεσή του στη λήψη αποφάσεων. Η τοποθέτησή τους σε ένα πιο σαφές νομικό πλαίσιο και με πρόβλεψη αυστηρών προϋποθέσεων, αξιοποιώντας το εύρος επιλογών που δίνεται από την εξέταση του νομοθετικού πλαισίου των λοιπών χωρών όπου εφαρμόζονται, μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλά από τα οριακά διλήμματα στο τέλος της ζωής.
Από τα πιο αμφιλεγόμενα και δυσεπίλυτα ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν κατά το τέλος της ζωής ενός ανίατα πάσχοντος ασθενή είναι το ζήτημα της ευθανασίας. Εξετάζονται τα είδη της, καθώς και άλλες ειδικότερες περιπτώσεις, με ανάδειξη των λεπτών μεταξύ τους διαφορών και τη διαφορετική νομική τους αλλά και ηθική αντιμετώπιση, με παράθεση των σημαντικότερων αποφάσεων που απασχόλησαν τα δικαστήρια ανά τον κόσμο.
Η εξισορρόπηση μεταξύ του σεβασμού της αυτονομίας και της αξιοπρέπειας του ασθενή από τη μία και της προστασίας της ζωής αλλά και του δικαιώματος ανακούφισης από τον πόνο, θα προσδιορίσουν το συνολικό όφελος για τον ασθενή και την επιλογή των βέλτιστων αποφάσεων για το τέλος της ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Συναίνεση ασθενούς, αρχή αυτονομίας, προγενέστερες οδηγίες, ευθανασία, ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αποσύνδεση από μηχάνημα τεχνητής διατήρησης στη ζωή, αρχή διπλού αποτελέσματος , ανώφελη θεραπεία, παρηγορητική αγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
60
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ-ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.