Η οργάνωση και λειτουργία της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας – αποτύπωση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και Διεθνής εμπειρία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2934902 360 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Φινέ Ελένη-Ιορδανέτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καϊτελίδου Δάφνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ)
Γιάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Καντζανού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η οργάνωση και λειτουργία της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας – αποτύπωση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και Διεθνής εμπειρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η οργάνωση και λειτουργία της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας – αποτύπωση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και Διεθνής εμπειρία.
Περίληψη:
Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η συλλογή, αξιολόγηση και ανάλυση δεδομένων και στοιχείων, μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση διαφόρων πηγών (βιβλία, εφημερίδες, επιστημονικά άρθρα, ιντερνετικά άρθρα, εργασιακή εμπειρία, φοίτηση στη σχολή του Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών κ.α.), με απώτερο σκοπό την παρουσίαση της οργάνωσης και λειτουργίας της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας Υγείας, με αποτύπωση της παρούσας κατάστασης τόσο των χωρών Διεθνώς όσο και της Ελλάδας.
Η αποτύπωση των λειτουργιών και προβλημάτων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας της Ελλάδας αλλά και των χωρών Διεθνώς είναι το κεντρικό αντικείμενο, με στόχο την διατύπωση προτάσεων, αφού σήμερα ο οργανισμός του Ε.Κ.Α.Β. παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις τόσο στο προσωπικό από το οποίο στελεχώνεται όσο και στα μέσα τα οποία διαθέτει και αξιοποιεί. Ουσιαστικά το πρόβλημα του οργανισμού εντοπίζεται στην μεγάλη γεωγραφική έκταση που καλείται να ικανοποιήσει καθημερινά, με τα λιγοστά μέσα διακομιδής που του παρέχονται σε αναλογία με τον απαιτητικό πληθυσμό που συγκαταλέγεται στην χώρα μας.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα τα οποία δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το οποίο χρήζει άμεσης επέμβασης για βελτίωση της δημόσιας υγείας των πολιτών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάχρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από πολίτες, προκειμένου να παρακάμψουν τη “σειρά” στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα εκάστοτε εφημερεύοντα νοσοκομεία της χώρας.
Τέλος, στη παρούσα μελέτη τίθενται συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τη συγγραφή της, καθώς και ορισμένες προτάσεις με απώτερο σκοπό τη λύση των προβλημάτων που μαστίζουν την προ-νοσοκομειακή φροντίδα στην Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα υγείας, Χαρακτηριστικά συστήματος υγείας, Σκοποί και στόχοι συστήματος υγείας, Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, Ιταλικό σύστημα υγείας, Γερμανικό σύστημα υγείας, Σουηδικό σύστημα υγείας, Σύστημα υγείας Ηνωμένου Βασίλειου, Γαλλικό σύστημα υγείας, Σύστημα υγείας ΗΠΑ, Ελληνικό σύστημα υγείας, Επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, Scoop and run, Stay and play, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ), Αεροδιακομιδές, Μοτοσυκλέτες ταχείας ανταπόκρισης ΕΚΑΒ, Ιστορική αναδρομή ΕΚΑΒ, Εκπαίδευση Ελλήνων διασωστών, Μεταφορές νεογνών, Kids Save Lives
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
104
Fine Eleni-Iordaneta Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο