Παράλληλη ασφάλιση μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2934910 132 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο Κοινωνικής Προστασίας
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τερζή Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Αντωνίου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ανδρέας Τσουρουφλής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράλληλη ασφάλιση μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράλληλη ασφάλιση μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της παράλληλης ασφάλισης μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας. Προβαίνοντας αρχικά σε μια ιστορική αναδρομή των διατάξεων του Ν 2084/1992, ο οποίος διέκρινε τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους ως προς το ασφαλιστικό καθεστώς των παράλληλα απασχολούμενων, παραθέτουμε εν συνεχεία τις διατάξεις του Ν 4387/2016, ο οποίος άλλαξε άρδην την ασφαλιστική νομοθεσία για ασφαλισμένους που ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, θεσπίζοντας ενιαίο καθεστώς για όλους, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (επί του συνόλου των αποδοχών τους) και προβλέποντας την αξιοποίηση οποιουδήποτε παράλληλου χρόνου κατά την λήψη της συνταξιοδοτικής παροχής μέσω της διαδικασίας του υπολογισμού προσαύξησης της σύνταξης. Τέλος, επιβεβλημένη κρίθηκε η ερμηνεία των επίμαχων για την παράλληλη ασφάλιση διατάξεων του πλέον πρόσφατου ασφαλιστικού Ν 4670/2020. Μέσω της ανάλυσης των νομοθετικών διατάξεων καθώς και των ερμηνευτικών εγκυκλίων επιδιώξαμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τον ευνοϊκό ή μη χαρακτήρα των εν λόγω ρυθμίσεων καθώς και την εναρμόνισή τους με βασικές αρχές του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης, ήτοι την αρχή της ανταποδοτικότητας και την αρχή της βιωσιμότητας.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας έγινε εκτενής αναφορά στην συνταξιοδοτική αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης με την παράθεση λεπτομερών παραδειγμάτων με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των δυνατότητων που έχει πλέον ο παράλληλα απασχολούμενος κατά το στάδιο λήψης της συνταξιοδοτικής παροχής. Η αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης είτε μέσω προσαύξησης για χρονικά διαστήματα έως 31.12.2016 είτε μέσω υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή και μη-μισθωτή εργασία είναι αδιαμφισβήτητα ωφέλιμη για τον ασφαλισμένο. Κρίσιμη βέβαια είναι και η πρακτική εφαρμογή των ανωτέρω στο εγγύς μέλλον, ούτως ώστε οι σχετικές ρυθμίσεις να έχουν το απαραίτητο πρακτικό αντίκρισμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
παράλληλη ασφάλιση, πολλαπλή καταβολή εισφορών, προσαύξηση σύνταξης, συνταξιοδοτική αξιοποίηση παράλληλου χρόνου, νόμος 4670/2020
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
37
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
935 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.