Σεξουαλική παραβατικότητα και καταγραφή κοινωνικών χαρακτηριστικών του κρατούμενου πληθυσμού στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2935792 295 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χατζήνα Μυρτώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Χαρά Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια,Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σεξουαλική παραβατικότητα και καταγραφή κοινωνικών χαρακτηριστικών του κρατούμενου πληθυσμού στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σεξουαλική παραβατικότητα και καταγραφή κοινωνικών χαρακτηριστικών του κρατούμενου πληθυσμού στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης
Περίληψη:
Η άσκηση σεξουαλικής βίας, σε όλες τις εκφάνσεις της, συνιστά ειδεχθές έγκλημα και διώκεται. Η σεξουαλική παραβατικότητα αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή παραβατικότητας και πρέπει να διερευνάται και να εξετάζεται ώστε να γίνει πιο κατανοητή η σεξουαλική επιθετική συμπεριφορά και να περιοριστούν ή να απαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Σκοπός: Με την συγκεκριμένη εργασία επιχειρείται να καταγραφούν οι βασικές θεωρητικές κατευθύνσεις σχετικά με την σεξουαλική παραβατικότητα και να αποτυπωθούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των κρατούμενων σεξουαλικών παραβατών στο Κατάστημα Κράτησης της Τρίπολης.
Αρχικά αναφέρονται επιδημιολογικά στοιχεία, περιγράφεται η στάση της κοινωνίας απέναντι στη σεξουαλική βία καθώς και οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή. Αναλύονται ορισμένοι μύθοι για το βιασμό και γίνεται αδρή αναφορά στο νομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ορίζεται ως έγκλημα η σεξουαλική βία. Στη συνέχεια, καταγράφονται οι κύριες κατηγοριοποιήσεις των σεξουαλικών παραβατών. Λόγω συχνότητας των φαινομένων επιλέχτηκε να περιγραφεί πιο αναλυτικά ο βιασμός, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παραβατικότητα μέσω διαδικτύου.
Μέθοδος: Διενεργήθηκαν 55 συνεντεύξεις με κρατούμενους στη φυλακή της Τρίπολης, καταδικασμένους για σεξουαλικά εγκλήματα. Συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο ειδικό για την έρευνα, το οποίο συνέλεγε πληροφορίες για τα παρακάτω πεδία: δημογραφικά στοιχεία, οικογενειακή κατάσταση, κοινωνικό υπόβαθρο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, εκπαιδευτικό και εργασιακό επίπεδο, κατάσταση υγείας και χρήση ουσιών, ποινικό αδίκημα που διέπραξαν, στόχοι μετά την αποφυλάκιση. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν στατιστικά.
Αποτελέσματα: Οι ερωτηθέντες κρατούμενοι αποτελούν έναν ετερογενή πληθυσμό και προέρχονται από όλες τις ηλικιακές ομάδες, από 21 έως 90 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη. 44% είχαν καταδικαστεί για ασέλγεια ανηλίκου, 23% για βιασμό ανηλίκου, 11% για βιασμό ενηλίκου, 8% για παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι είναι παντρεμένοι (40%) ή διαζευγμένοι (31%) και οι πιο πολλοί δήλωσαν ότι έχουν ανήλικα παιδιά (49%). Η πλειοψηφία δήλωσε ότι μεγάλωσε με τους φυσικούς γονείς (80%), με τους οποίους είχε καλή σχέση. Σχετικά με την κατάσταση της υγείας, αρκετοί αντιμετώπιζαν σωματικά προβλήματα (56%), ωστόσο δεν αντιμετώπιζαν ζητήματα χρήσης ουσιών και αλκοόλ. Οι περισσότεροι (35%) είχαν τελειώσει το δημοτικό και απασχολούνταν σε χειρωνακτικές εργασίες πριν την φυλακή (40%). Παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα υποτροπής (επαναφυλάκιση σε ποσοστό 13%). Τέλος, οι προσωπικοί τους στόχοι μετά την αποφυλάκιση είναι η επανασύνδεση με την οικογένεια, η εύρεση εργασίας και η αποκατάσταση της θέσης τους ως μέλη της κοινωνίας, χωρίς το βάρος του κοινωνικού στιγματισμού.
Συμπέρασμα: Η εργασία ολοκληρώνεται με βασικό συμπέρασμα ότι παρά την ετερογένεια του πληθυσμού, υπάρχουν κοινά στοιχεία με την διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία. Υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού ώστε να μην αναπαράγει μύθους για τη σεξουαλική βία όσο και των εμπλεκόμενων φορέων είτε πρόκειται για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές είτε για υγειονομικές υπηρεσίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σεξουαλική παραβατικότητα, Βιασμός, Παιδική σεξουαλική κακοποίηση, Κατάστημα κράτησης Τρίπολης, Σεξουαλικοί παραβάτες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
116
Αριθμός σελίδων:
119
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Chatzina Myrto Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.