Το Πτωχευτικό δίκαιο των νομικών προσώπων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2936161 255 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εταιρείες και Χρηματοδότηση
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Βαρβάρας Σπυρίδων-Στέφανος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγητής Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Επίκουρος Καθηγητής Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Λέκτορας Κωνσταντίνα Μπέτζιου - Κάμτσιου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Πτωχευτικό δίκαιο των νομικών προσώπων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Πτωχευτικό δίκαιο των νομικών προσώπων
Περίληψη:
Στον ισχύοντα πτωχευτικό κώδικα (Ν. 3588/2007), έως την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», μολονότι διατηρείται ο οφειλέτης - φυσικό πρόσωπο ως πρότυπο, εισάγεται ένα πλέγμα διάσπαρτων διατάξεων, που αφορούν στα νομικά πρόσωπα (επί παραδείγματι τα άρθρα 96-98, το άρθρο 2παρ. 1, 4παρ.2, 164 παρ. 2, 176 ΠτΚ). Παρότι όμως, υφίσταται το ώς άνω πλέγμα, το οποίο επιλυέι και διαφωτίζει πολλά αμφισβητούμενα στο παρελθόν ζητήματα, δε μπορεί να ομιλεί κανείς για ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση του «Πτωχευτικού δικαίου των νομικών προσώπων». Καθίσταται λοιπόν σαφές, πώς αν μή τι άλλο η μελέτη και εξέταση των ζητημάτων που αφορούν το πτωχευτικό δίκαιο των νομικών προσώπων είναι πέρα από ενδιαφέρουσα και αρκετά διαφωτιστική.
Με την παρούσα εργασία δε γίνεται ανάλυση των προϋποθέσεων κήρυξης της πτώχευσης του νομικού προσώπου και των συνεπειών έν γένει, στα πλαίσια, δηλαδή, που δε διαφοροποιούνται από τα ήδη γνωστά κατά τη γενική διδασκαλία του πτωχευτικού δικαίου, και τότε μόνο θα έχουν κάποιο ενδιαφέρον, όταν, προκειμένου περί νομικών προσώπων, είτε υφίσταται κάποια διαφορά, είτε κάποια ειδικότερη ρύθμιση. Το κυρίως μέρος της εργασίας χωρίζεται στα εξής τρία κεφάλαια:
Το πρώτο κεφάλαιο αφορά σε ειδικά ζητήματα της πτώχευσης των νομικών προσώπων. Έτσι, στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάλυση σε βάθος της υποκειμενικής προϋπόθεσης της κήρυξης σε πτώχευση, καθώς μέσα από την ανάπτυξή της διευκρινίζεται, ποια νομικά πρόσωπα έχουν πτωχευτική ικανότητα και εμπίπτουν στο υποκειμενικό πεδίο εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα.
Έπειτα, στο πλαίσιο της νομιμοποίησης του οφειλέτη – νομικού προσώπου προς υποβολή αίτησης πτώχευσης, θα ασχοληθούμε με το ποιός υποχρεούται να την υποβάλλει και ιδιαίτερα, άν και σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται απόφαση της συνέλευσης της εταιρίας.
Επίσης, θα αναλυθεί το ζήτημα της συμπτώχευσης των ομορρύθμων εταίρων ομόρρυθμης και ετερρόρυθμης εταιρίας και οι βασικοί προβληματισμοί του θεσμού αυτού.
Στη συνέχεια, θα ασχοληθούμε με τη μείζονα συνέπεια της κήρυξης της πτώχευσης, ήτοι, τη λύση του νομικού προσώπου και τη μετέπειτα διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτού του κεφαλαίου, είναι ορθό να ακολουθήσει η ανάλυση της κατανομής αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διατηρούμενα όργανα του νομικού προσώπου και το σύνδικο και να δοθούν και κάποια σχετικά παραδείγματα για αυτή την κατανομή. Τέλος, θα ακολουθήσουν η περάτωση του νομικού προσώπου σε σχέση και με την περάτωση της πτώχευσης και η δυνατότητα αναβίωσης.
Το δεύτερο κεφάλαιο, θα αφορά στην ανάλυση της αστικής ευθύνης των διοικητών κεφαλαιουχικών εταιριών στην περίπτωση της παρέκυσης της πτώχευσης και της πρόκλησης της παύσης πληρωμών κατά το άρθρο 98 ΠτΚ.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο θα γίνει μία σύντομη αναφορά στο νέο Νόμο 4738/2020, που δημοσιεύθηκε προσφάτως, ύστερα από έντονη διαβούλευση στη Βουλή, και τον τρόπο που ρύθμισε ή τις αλλαγές που τυχόν επέφερε στις θεματικές για τις οποίες θα γίνει ανάλυση στο πλαίσιο της παρούσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Πτωχευτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
νομικά πρόσωπα, πτώχευση, λύση – περάτωση – αναβίωση, παρέλκυση πτώχευσης – πρόκληση παύσης πληρωμών, Νόμος 4738/2020
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
83
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ .pdf (964 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο