Διερεύνηση Διαστερεοεκλεκτικής Σύνθεσης α,β-Διϋποκατεστημένων β-Φωσφίνυλο Προπιονικών Παραγώγων, Δυνάμει Αναστολέων Μεταλλο-β-Λακταμασών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2936711 82 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-23
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σκαρπέτης Ζήσης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Βικτωρία Μαγκριώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠA
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση Διαστερεοεκλεκτικής Σύνθεσης α,β-Διϋποκατεστημένων β-Φωσφίνυλο Προπιονικών Παραγώγων, Δυνάμει Αναστολέων Μεταλλο-β-Λακταμασών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση Διαστερεοεκλεκτικής Σύνθεσης α,β-Διϋποκατεστημένων β-Φωσφίνυλο Προπιονικών Παραγώγων, Δυνάμει Αναστολέων Μεταλλο-β-Λακταμασών.
Περίληψη:
Η εισαγωγή στοιχείων περιορισμού διαμορφωτικής ελευθερίας αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη φαρμακολογικά χρήσιμων βιοδραστικών ενώσεων. Οι διαμορφωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να αυξάνουν τον πληθυσμό των βιοδραστικών διαμορφώσεων αλλά παράλληλα θα πρέπει να δίνουν έναν βαθμό ευκινησίας ώστε οι ενώσεις να προσαρμόζονται στο ενεργό κέντρο ενός ενζύμου ή ενός υποδοχέα χωρίς υψηλό ενεργειακό κόστος. Η εισαγωγή τέτοιων στοιχείων στην περίπτωση των βιοδραστικών φωσφινικών ενώσεων είναι πολύ περιορισμένη στη βιβλιογραφία ενώ γενικές μέθοδοι προσέγγισης τέτοιων δομών απουσιάζουν πλήρως. Τέτοιες ενώσεις θα αποτελούσαν ιδανικούς υποψήφιους αναστολείς για μεταλλοένζυμα που έχουν ρηχά ενεργά κέντρα και υψηλή διαμορφωτική ευκινησία, όπως είναι οι μεταλλο-β-λακταμάσες.
Στην εργασία αυτή, παρουσιάζεται η ανάπτυξη μιας γενικής μεθόδου σύνθεσης α,β-διϋποκατεστημένων β-φωσφινυλοπροπιονικών παραγώγων που χαρακτηρίζεται από πρακτικότητα, υψηλή στερεοεκλεκτικότητα και δυνατότητα διαφοροποίησης του α-υποκαταστάτη του προπιονικού σκελετού σε τελικό στάδιο της σύνθεσης. Η μεθοδολογία βασίζεται στην αντίδραση ριζικής προσθήκης τύπου Giese. Από τη μελέτη προέκυψε ότι υψηλές διαστεροεκλεκτικότητες (d.r. έως 99%) μπορούν να ληφθούν με διαφορετικές συνθήκες ανάλογα με το εάν το αρχικό υπόστρωμα φέρει αλειφατικό ή αρωματικό υποκαταστάτη στη β-θέση του προπιονικού τους σκελετού. Αυτή η συμπληρωματικότητα των συνθηκών που αναπτύχθηκαν διερύνει την εφαρμογή της μεθοδολογίας σε μια μεγάλη ποικιλία υποκαταστατών και αυξάνει τη χρησιμότητά της. Στερεοχημική αποτίμηση των προϊόντων πραγματοποιήθηκε με φασματοσκοπική ανάλυση NMR. Επίσης, προτείνεται ένας πιθανός μηχανισμός που να ερμηνεύει την παρατηρούμενη διαστερεοεκλεκτικότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Οργανική Σύνθεση, Διαφοροποίηση τελικού σταδίου, Φωσφινικό οξύ, Ρίζες, Στερεοεκλεκτικότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
11
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
162
2020, Μ.Ε. Σκαρπέτης Ζήσης.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο